Seedorf in La Liga: deze Nederlandse (top)trainers gingen hem voor

Reacties

Clarence Seedorf heeft een contract getekend dat hem tot het einde van het seizoen verbindt aan Deportivo La Coruña. Het wordt voor Mr. Champions League zijn derde klus als hoofdcoach, nadat hij eerder werd ontslagen bij AC Milan en werkzaam was in China bij Shenzhen FC. Negen Nederlandse coaches gingen hem voor in La Liga. De één succesvoller dan de ander. In totaal pakten Spaanse ploegen in Nederlandse handen liefst dertig prijzen.

Seedorf in La Liga: deze Nederlandse (top)trainers gingen hem voor

Rinus Michels (twee prijzen)
FC Barcelona: 1971-1975 en 1976-1978

In 1971 werd Rinus Michels de eerste Nederlandse coach in de Primera División. Twee periodes lang was De Generaal de eindverantwoordelijke van Barcelona. Onder zijn leiding, en met de hulp van sterspeler Johan Cruijff, werd Barcelona in 1974 voor het eerst sinds veertien jaar weer eens kampioen van Spanje. Na een minder tweede seizoen nam Michels tijdelijk afscheid om een jaar bij Ajax aan de slag te gaan. Daarvoor combineerde hij zijn taken bij Barcelona al even met de functie van supervisor bij Oranje. In 1976 keerde hij terug in Barcelona, waarna hij in 1978 nog een keer de beker veroverde met de Blaugranas.

Leo Beenhakker (zes prijzen)
Real Zaragoza 1981-1984
Real Madrid 1986-1989 en 1991-1992

De tweede succesvolle Nederlandse coach in Spanje is Leo Beenhakker. In vier jaar tijd won hij zes prijzen met Real Madrid, waaronder drie stuks in het seizoen 1988/89. In totaal werd hij ook drie keer kampioen. Zijn Spaanse loopbaan begon bij Real Zaragoza dat hij met aanvallend voetbal drie jaar lang voor degradatie behoedde. Na een mislukt avontuur bij FC Volendam en een jaar als bondscoach bij het Nederlands elftal besloot het grote Real Madrid met de Rotterdammer aan de haal te gaan. Beenhakker won er prijs na prijs, maar niet de felbegeerde Europa Cup I.

Johan Cruijff (elf prijzen)
FC Barcelona 1988-1996

De veruit succesvolste Nederlandse coach in Spanje is zonder twijfel Johan Cruijff. Hij deed het met Barcelona nóg beter dan Beenhakker met Real Madrid. Eind jaren tachtig mocht Nederlands beste voetballer aller tijden bouwen aan een heel nieuw team in Catalonië en met succes. Zijn Dream Team won in totaal elf prijzen. Tussen 1991 en 1994 won zijn ploeg vier opeenvolgende landstitels, in 1989 werd de Europa Cup II gepakt en in 1992 de Europa Cup I. Tussendoor pakte Barça onder zijn leiding nog de Copa del Rey, de Europese Super Cup en drie Super Cups.

Guus Hiddink (één prijs)
Valencia 1991-1994
Real Madrid 1998-1999
Real Betis 1999-2000

Guus Hiddink heeft het gedurende zijn loopbaan vrijwel overal waar hij kwam uitstekend gedaan. Zo ook in Spanje. Eén prijs won hij op het Iberisch schiereiland: de Wereldbeker met Real Madrid in 1998. Zijn Spaanse carrière startte in Valencia, waar hij in 1991 goed begon. Twee jaar later stond hij zelfs even bovenaan in La Liga, maar daarna volgde een aantal nederlagen met de 7-0 tegen Karlsruher SC in de UEFA Cup als dieptepunt. Kort daarop werd hij ontslagen, maar door gerommel in het bestuur mocht hij later dat seizoen weer terugkeren om het seizoen af te maken. Zijn dienstverband bij Madrid werd na zeven maanden al opgezegd vanwege tegenvallende prestaties. Het jaar daarop werd hij nog drie maanden crisismanager bij Real Betis, dat zich onder zijn leiding niet handhaafde op het hoogste niveau in Spanje.

Theo Vonk (nul prijzen)
Real Burgos 1992

Na het succes van de eerste vier Nederlandse coaches in Spanje werd ook Theo Vonk aangesteld. Hij is de eerste coach op de lijst die geen succes boekte in Spanje. Na zes jaar FC Twente tekende hij in de zomer van 1992 aan boord van het jacht van Real Burgos-voorzitter Martinez Laredo zijn contract. De verbintenis bleek echter maar van korte duur want vijf maanden later werd hij alweer ontslagen bij de club.

Bert Jacobs (nul prijzen)
Sporting Gijón 1992-1993

Het eerste deel van de jaren negentig bracht nog een Nederlandse coach naar Spanje: Bert Jacobs. Net als Vonk tekende hij in 1992 een contract in Spanje, maar ook hij hield het niet lang vol. De man die de term 'hotseknotsbegoniavoetbal' in het leven riep, werd in april 1993 alweer ontslagen. Veel blessures zorgden ervoor dat zijn ploeg ver weg zakte in de competitie. Na zijn ontslag wist Gijón zich alsnog te handhaven.

Louis van Gaal (vier prijzen)
Barcelona 1997-2000 en 2002-2003

De meest flamboyante Hollandse leermeester in Spanje is waarschijnlijk Louis van Gaal. De Amsterdammer won in zijn eerste periode bij Barcelona twee keer de landstitel, de Copa del Rey en de Europese Super Cup, maar wordt toch vooral vaak herinnerd aan zijn bijzondere afscheid in 2000: 'Amigos de la prensa, yo me voy. Felicidades.' Vertaling: 'Vrienden van de pers, ik ga weg. Gefeliciteerd.' Onder leiding van Van Gaal kwam er een grote enclave Nederlanders naar Barcelona. Zo stonden er rond de millenniumwisseling acht landgenoten onder contract: Frank de Boer, Ronald de Boer, Winston Bogarde, Phillip Cocu, Ruud Hesp, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Boudewijn Zenden. Van Gaals tweede periode in 2002/03 verliep uiterst teleurstellend, met een ontslag tot gevolg.

Frank Rijkaard (vijf prijzen)
Barcelona 2003-2008

Frank Rijkaard had als trainer nog niet veel bewezen toen hij in 2003 werd aangesteld bij Barcelona. En dat bleken ze in Catalonië goed te hebben gezien. De oud-international won in vijf jaar tijd vijf prijzen met aantrekkelijk voetbal. Met name het frivole spel van Ronaldinho was kenmerkend voor de periode van Rijkaard, die met Barcelona in 2006 de Champions League won en in 2005 werd uitgeroepen tot 'Wereldclubtrainer van het Jaar'.

Ronald Koeman (één prijs)
Valencia 2007-2008

'Zo'n trein komt maar één keer in je leven voorbij', waren de legendarische woorden van Ronald Koeman toen hij in 2007 PSV plotseling verliet voor Valencia. De woorden bleven hem nog lang achtervolgen. Zijn trein uit Valencia ontspoorde namelijk in de competitie, waar het zestiende stond ten tijde van zijn vertrek. Ver beneden de stand van de club, die na zijn ontslag in april nog wel opkrabbelde naar de tiende plek. Tussendoor won Valencia onder het bewind van Koeman nog wel de beker.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.