Scorende Son kan Zuid-Koreaanse dienstplicht nog ontlopen

Reacties

Heung-Min Son kan, voor even, opgelucht ademhalen. De Zuid-Koreaanse aanvaller schoot zijn land maandag naar een 1-0 zege op Kirgizië, waardoor Zuid-Korea de achtste finales van de Aziatische Spelen bereikte.

Scorende Son kan Zuid-Koreaanse dienstplicht nog ontlopen

Son moet dit toernooi winnen, om onder zijn militaire dienst uit te komen. Voor de Zuid-Koreaanse sterspeler, in dienst van Tottenham Hotspur, staat er dus behoorlijk wat druk op het toernooi in Indonesië. Maandag bewees hij niet onder die druk te bezwijken. Na een uur spelen maakte Son op fraaie wijze het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Kirgizië.

Daarmee voorkwam Son dat Zuid-Korea al in de groepsfase sneuvelde. Een 6-0 overwinning op Bahrein werd gevolgd door een 1-2 nederlaag tegen Maleisië, waardoor Zuid-Korea even op de rand van de afgrond stond. Door de zwaarbevochten zege op Kirgizië blijven Son en co echter in leven. In de achtste finales is Iran de volgende tegenstander.

Zuid-Koreaanse mannen moeten volgens de wet voor hun 28ste 21 maanden in militaire dienst, omdat het land officieel nog altijd in oorlog is met Noord-Korea. Alleen voor voor atleten die een medaille winnen op de Olympische Spelen of goud pakken op de Aziatische Spelen wordt een uitzondering gemaakt. Son is nu 26 jaar oud en dit toernooi is dan ook zijn laatste kans om de dienstplicht te ontlopen. Wint Zuid-Korea de Aziatische Spelen niet, dan moet de aanvaller zijn loopbaan voorlopig pauzeren.

In 2002 bereikte Zuid-Korea onder leiding van Guus Hiddink de halve finale van het WK in eigen land (en Japan). De spelers van die selectie hoefden zich door dit succes ook niet te melden voor de dienstplicht. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.