Scorende Locadia geeft teken van leven en zit Arsenal dwars

Jürgen Locadia heeft, kort voor het openen van de winterse transferwindow, bewezen dat hij wel degelijk van waarde kan zijn voor Brighton & Hove Albion. De aanvaller was woensdagavond trefzeker tegen Arsenal en bezorgde zijn ploeg daarmee een punt.

Brighton & Hove Albion
1 - 1
Arsenal
Arsenal

Locadia maakte in januari de overstap van PSV naar Brighton & Hove Albion en heeft geen groots eerste jaar achter de rug in Engeland. Hij scoorde bij zijn competitiedebuut, tegen Swansea City, maar daar bleef het verder ook bij in de Premier League. Dit seizoen moest Locadia het tot zijn frustratie voornamelijk doen met invalbeurten en er werd dan ook al gespeculeerd over een vertrek in de aankomende transferperiode.

Afgelopen zaterdag mocht Locadia uit bij AFC Bournemouth (2-0 nederlaag) opeens weer een keer in de basis beginnen en woensdag verscheen hij, net als Davy Pröpper, ook tegen Arsenal aan de aftrap. Brighton kende een valse start van dit duel en kwam al in de zevende minuut op achterstand. Leon Balogun verspeelde in zijn eigen strafschopgebied de bal aan Alexandre Lacazette, die er vervolgens niet in slaagde om ruimte voor een schot te vinden. De spits bediende daarom Pierre-Emerick Aubameyang en hij krulde de bal fraai binnen.

Met dertien goals is Pierre-Emerick Aubameyang topscorer van de Premier League.

Brighton slaagde erin om de achterstand nog voor rust ongedaan te maken. Een doelpunt van Glenn Murray werd nog afgekeurd, maar tien minuten voor rust zorgde Locadia alsnog voor de 1-1. Hij trok na een lange bal van Pröpper een indrukwekkende sprint en profiteerde optimaal van een mislukte kopbal van Arsenal-verdediger Stephan Lichtsteiner. Locadia kwam eerder bij de bal dan Bernd Leno, omspeelde de keeper en schoof de bal in het lege doel. Het betekende zijn eerste goal van dit seizoen en dus zijn tweede ooit in de Premier League.

Mesut Özil was afgelopen zaterdag nog erg belangrijk voor Arsenal in de 3-1 zege op Burnley, maar in Brighton was hij onzichtbaar. Halverwege werd Özil daarom naar de kant gehaald door de ontevreden Unai Emery. Vanaf de kant zag het duo hoe Pröpper Brighton dertien minuten in de tweede helft bijna op voorsprong zette. De middenvelder probeerde een ploeggenoot te bereiken, maar kreeg de bal via een tegenstander terug en schoot vervolgens net naast.

Davy Pröpper speelde een erg sterke wedstrijd op het middenveld van Brighton.

Arsenal stelde flink teleur in de tweede helft en ook invallers Aaron Ramsey (die zijn 250ste Premier League-wedstrijd speelde) en Ainsley Maitland-Niles konden het tij niet keren voor de bezoekers. Brighton bleef voor gevaar zorgen en op aangeven van Pröpper ging een mislukte lob van Solomon March vrij ver over, voordat Locadia vier minuten later maar net naast schoot. Een absolute heldenrol zat er dus niet in voor Locadia, die vijf minuten voor tijd werd gewisseld, maar de aanvaller heeft in ieder geval bewezen belangrijk te kunnen zijn voor Brighton.

Ondanks het puntenverlies stijgt Arsenal een plekje op de ranglijst. De ploeg van Emery staat nu vierde, maar kan later deze woensdag weer worden ingehaald door Chelsea, dat het om 20.30 uur opneemt tegen Watford. Brighton staat dertiende.