Scorende Dost laat voeten spreken en zit Schreuder dwars

Het nieuwe kalenderjaar is voor Alfred Schreuder teleurstellend begonnen. Mede door een doelpunt van Bas Dost verloor 1899 Hoffenheim in eigen huis van Eintracht Frankfurt. Davy Klaassen had ook eindelijk weer wat te juichen en zit Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste op de hielen.

1899 Hoffenheim
1 - 2
Eintracht Frankfurt

Dost maakte in de eerste seizoenshelft mede door een blessure maar vier doelpunten voor Eintracht Frankfurt en is daar duidelijk niet tevreden over. 'Ik heb doelpunten in me', zei de Nederlander in aanloop naar hervatting van de Bundesliga. 'Er zijn geen excuses meer. Ik ben topfit en moet nu leveren.' Tegen het Hoffenheim van Schreuder, waar Jürgen Locadia op de bank begon, liet Dost direct zijn voeten spreken.

In de achttiende minuut opende de spits de score. Dost kwam uitstekend voor zijn man toen Mijat Gacinovic op rechts doorbrak en tikte op aangeven van zijn Servische ploeggenoot de 0-1 binnen. Een donderpreek van Schreuder in de rust kende de juiste uitwerking, met de snelle gelijkmaker van Konstantinos Stafylidis, maar toch nam Frankfurt de punten mee naar huis. Timothy Chandler werd met een knappe kopbal de matchwinner.

Fortuna Düsseldorf
0 - 1
Werder Bremen

Vrijwel alles zit dit seizoen tegen bij Werder Bremen, waar zelfs coach Florian Kohfeldt geblesseerd raakte. In aanloop naar de kelderkraker tegen Fortuna Düsseldorf nodigde hij zijn assistenten thuis uit voor de wedstrijdbespreking. Kohfeldt zat zaterdag wel gewoon op de bank en gaf Klaassen een basisplaats. Na een kwartier kreeg de Nederlander een aardige mogelijkheid om de score te openen. Zijn matige schot was echter een prooi voor Fortuna-doelman Florian Kastenmeier.

In de tweede helft nam Werder alsnog de leiding. Na een voorzet van Milot Rashica hield Niklas Moisander de bal met een uiterste krachtsinspanning binnen de lijnen. Zijn kopbal ging via Kastenmeier het doel in. Fortuna Düsseldorf slaagde er in het restant niet in om de achterstand ongedaan te maken en is op de ranglijst nu ingehaald door Werder. Matchwinner Moisander haalde het eindsignaal overigens niet: diep in blessuretijd kreeg hij zijn tweede gele kaart.

FSV Mainz 05
1 - 2
SC Freiburg
SC Freiburg

FSV Mainz 05 heeft na de nederlaag bij SC Freiburg nog maar een punt meer dan Werder. Boëtius stond in de basis bij Mainz, maar St. Juste zat in de eerste wedstrijd na de winterstop op de bank. Vanaf die positie zag hij Nils Petersen namens Freiburg uitblinken. De aanvaller was na een klein half uur eerst goed voor de assist op de 0-1 van Chang-Hoon Kwon en nam in de tweede helft zelf de 0-2 voor zijn rekening. De aansluitingstreffer van Jean-Philippe Mateta maakte het weer spannend, maar een gelijkmaker zat er niet in voor Mainz.

1. FC Köln
1. FC Köln
3 - 1
VfL Wolfsburg

Succes voor Kingsley Ehizibue, sinds zijn transfer van PEC Zwolle afgelopen zomer een vaste basisspeler bij 1. FC Köln. Met de rechtsback van begin tot eind binnen de lijnen werd VfL Wolfsburg met 3-1 verslagen. Jhon Córdoba maakte de eerste twee doelpunten voor Köln: eerst zette hij zijn ploeg met een rake kopbal op voorsprong, die hij verdubbelde door defensief geklungel bij Wolfsburg af te straffen. Jonas Hector bracht de marge in de tweede helft naar drie; de 3-1 van Renato Steffen had alleen statistische waarde.