Scholes moedeloos: 'Voor komende jaren kan je United al afschrijven'

Reacties

Ole Gunnar Solskjaer heeft de interlandperiode kunnen gebruiken om alles eens rustig op een rijtje te zetten. Manchester United is het seizoen zeer teleurstellend begonnen, met slechts vijf punten uit vier duels, en ontvangt zaterdag het nog ongeslagen Leicester City. Clubicoon Paul Scholes houdt al rekening met opnieuw een verloren seizoen.

Scholes moedeloos: 'Voor komende jaren kan je United al afschrijven'

Manchester United is een van de grootste clubs van de wereld en mag zich met twintig landstitels de recordkampioen van Engeland noemen. De laatste titel dateert echter alweer van 2013, toen Sir Alex Ferguson nog aan het roer stond. Na zijn vertrek ging het mis op Old Trafford. In het eerste seizoen na Sir Alex, met David Moyes voor de groep, finishte United als zevende. Zo slecht presteerde United in deze eeuw nog nooit.

Moyes werd weggestuurd en opgevolgd door Louis van Gaal, die met United vierde en vijfde werd, en José Mourinho eindigde met de recordkampioen als zesde en tweede. Die laatste eindrangschikking noemt Mourinho nog altijd een van de beste prestaties uit zijn loopbaan. De Portugees werd in het afgelopen seizoen na een slechte reeks resultaten, en een bedroevende sfeer rondom de club, ontslagen. Solskjaer kwam als interim-trainer voor de groep te staan.

De start van de Noor was veelbelovend. United bleef wekenlang ongeslagen in de Premier League en er waaide zichtbaar een frisse wind door de club. Solskjaer werd eind maart beloond met een vast contract, op een moment dat juist weer een neerwaartse spiraal was ingezet. Na het tekenen van de nieuwe verbintenis zag Solskjaer zijn ploeg in de Premier League alleen nog maar winnen van Watford en West Ham United. Manchester United eindigde op de zesde plek en liep Champions League-voetbal mis.

In de laatste speelronde werd er zelfs in eigen huis verloren van Cardiff City: 0-2.
In de laatste speelronde werd er zelfs in eigen huis verloren van Cardiff City: 0-2.

Solskjaer besloot dat de bezem door de selectie moest. Romelu Lukaku, Alexis Sánchez en Chris Smalling vertrokken naar Italië en Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka en Daniel James werden voor veel geld binnengehaald. Met een 4-0 zege op de openingsdag tegen Chelsea zagen de supporters van United het weer helemaal zitten. Maar het optimisme verdween al snel, toen de duels met Wolverhampton Wanderers (1-1), Crystal Palace (1-2) en Southampton (1-1) maar twee punten opleverden. De zorgen zijn weer helemaal terug. United beleeft de slechtste competitiestart sinds 1992/93.

De vaste aanstelling van Solskjaer heeft nog niet gelukkig uitgepakt voor United. Kijken we naar de Premier League-ranglijst sinds het contractnieuws naar buiten kwam, dan zien we dat United vijf van zijn twaalf wedstrijden verloren heeft en slechts dertiende staat. De achterstand op Manchester City en Liverpool, de clubs waar United zo graag bij wil aanhaken, is enorm.

Voormalig middenvelder Scholes, die regelmatig zijn kritiek uit op zijn geliefde club, heeft alweer genoeg gezien. 'Ik denk dat je het huidige United wel kan afschrijven voor in ieder geval de komende twee jaar', zei hij voor de camera van Premier League TV. 'Tot het moment dat Ole alles op orde heeft in zijn selectie, en dat kan nog wel vier tot vijf transferperiodes duren, zal United achter Manchester City, Liverpool, Chelsea en Tottenham Hotspur blijven.'

Na het puntenverlies bij Southampton hield Solskjaer nog de moed erin. Hij beloofde dat het wel goed zou komen met de ploeg zodra de spelers gewend zijn aan de nieuwe speelstijl en benadrukte dat hij een duidelijk plan heeft met de selectie. 'Wij geloven in deze spelers en in de manier waarop we werken. Maar wat je niet kan controleren in voetbal, zijn de resultaten. We verdienden het om de laatste drie wedstrijden te winnen. We zijn op de goede weg en werken hard. Er is genoeg kwaliteit aanwezig.'

Het is aan de spelers van United om zaterdag tegen Leicester City een crisis af te wenden. Wat Solskjaer hoop geeft is het einde van het seizoen 1992/93: United haalde uit de eerste vier wedstrijden toen maar vier punten, maar werd uiteindelijk wel kampioen van Engeland. Vervelend voor Solskjaer is wel dat er toen geen machines als City en Liverpool in de competitie zaten.

Analyse: hoe Manchester United weer een topclub wordt
Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
7
Wolverhampton Wanderers
38
15
14
9
51-40
+11
59
8
Arsenal
38
14
14
10
56-48
+8
56
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.