Scherpen stuntelt bij Jong Ajax, Henk de Jong baalt op bekend terrein

Kjell Scherpen gaat een slapeloze nacht tegemoet. De zomeraankoop van Ajax maakte vrijdag zijn debuut voor de beloftenploeg en leidde met een blunder de nederlaag bij TOP Oss in. Titelkandidaten De Graafschap en NAC Breda begonnen goed aan het seizoen, al mocht eerstgenoemde ploeg niet klagen over de arbitrage.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

Ajax nam Scherpen in deze transferperiode over van FC Emmen. De keeper heeft bij het eerste elftal Andre Onana en Bruno Varela voor zich staan en zal dit seizoen dan ook vooral zijn minuten gaan maken bij de beloftenploeg. In Oss beleefde hij een valse start. Scherpen kwam in de twintigste minuut ver zijn doel uit om een lange bal van achteruit weg te werken, maar ging op de bal staan. Het leder werd onderschept en kwam uiteindelijk terecht bij Cihat Celik, die de fout van Scherpen afstrafte.

Jong Ajax, met naast Scherpen ook de van SC Heerenveen overgenomen Kik Pierie in de basis, slaagde er niet in om zich van deze tegenvaller te herstellen. Dean Solomons veroorzaakte in de tweede helft een strafschop en Philippe Rommens stuurde Scherpen de verkeerde hoek in voor de 2-0. Victor Jensen deed zes minuten voor tijd nog wel wat terug namens Jong Ajax, maar de Amsterdammers kregen de gelijkmaker hierna niet op het bord. En zo bleek de fout van Scherpen beslissend voor het resultaat.

De Graafschap
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Voor Henk de Jong kende het seizoen een pikant begin. De coach werkte vorig jaar nog bij De Graafschap en schakelde met die ploeg SC Cambuur uit in de nacompetitie, voordat het voor De Superboeren misging tegen Sparta Rotterdam. De Jong vertrok na de degradatie naar Cambuur en ging vrijdagavond met zijn nieuwe ploeg op bezoek bij zijn oude werkgever. De populaire coach kreeg een warm welkom in Doetinchem en genoot zichtbaar van alle aandacht.

Het goede humeur van De Jong veranderde toen De Graafschap in de slotfase van een zeer aantrekkelijke eerste helft een erg dubieuze strafschop kreeg. Ralf Seuntjens ging gewillig naar de grond toen hij de hand van Calvin Mac-Intosch op zijn schouder voelde en zal zelf ook wel wat verbaasd zijn dat er werd gefloten voor een penalty. Youssef El Jebli maakte vanaf elf meter geen fout. Kort in de tweede helft had Mac-Intosch weer pech: nu veranderde hij een schot van Jesse Schuurman van richting en maakte hij zo een eigen goal. Het bleek het slotakkoord te zijn en zo verlaat De Jong De Vijverberg met een kater.

FC Dordrecht
0 - 2
NAC Breda
NAC Breda

Net als De Graafschap degradeerde ook NAC Breda in het afgelopen seizoen uit de Eredivisie. De Brabanders hebben dit seizoen de hoogste begroting van alle ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie en willen zo snel mogelijk terugkeren naar het hoogste niveau. De start was in ieder geval goed, want FC Dordrecht werd verslagen. Arno Verschueren maakte na ruim twintig minuten het eerste NAC-doelpunt van dit seizoen, door uit een vrije trap van Andrija Filipović binnen te koppen.

In de tweede helft had NAC het even moeilijk en kwam Dordrecht een paar keer dicht bij de gelijkmaker. De 0-2 van Luka Ilic, in de 67ste minuut, was dan ook meer dan welkom. De huurling van Manchester City sneed goed naar binnen en haalde vervolgens met links verwoestend uit. NAC speelde de wedstrijd hierna zonder al te veel problemen uit en begint het leven in de Keuken Kampioen Divisie zo met een driepunter.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 2
FC Eindhoven

Het eerste doelpunt van dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen werd gemaakt door Anthony Musaba. De aanvaller van NEC opende in de vijfde minuut de score tegen FC Eindhoven, nadat doelman Ruud Swinkels maar half had ingegrepen bij een voorzet van Jellert van Landschoot. Eindhoven kende sowieso al een valse start van het voetbaljaar, want aanwinsten Joey Sleegers, Zé Pedro en Bart Biemans waren niet op tijd speelgerechtigd en konden tegen NEC dus niet meedoen. Dat terwijl de drie toch al een tijdje vastliggen bij Eindhoven.

Met de voorbereiding was dus wel het een en ander mis, maar op het veld ging het helemaal niet zo slecht met Eindhoven. Branco van den Boomen tikte via de doelman de gelijkmaker binnen en liet kort voor rust nog een grote kans om de bezoekers op voorsprong te zetten onbenut. In de tweede helft trok Eindhoven de wedstrijd alsnog naar zich toe. NEC-doelman Mattijs Branderhorst veroorzaakte met een overtreding op Marcelo Lopes een penalty en die werd binnengeschoten door Van den Boomen. Er is dus nog voldoende werk aan de winkel voor NEC, dat de fans wéér teleurstelt.

Roda JC Kerkrade
1 - 1
Almere City FC

Bij Roda JC Kerkrade was het deze zomer erg onrustig, met de komst van een nieuwe clubeigenaar (Mauricio García de la Vega), het vertrek van directeur Harm van Veldhoven en een metamorfose van de selectie. Jean-Paul de Jong is de nieuwe hoofdtrainer en begon met een gelijkspel aan zijn avontuur in Limburg. Youri Loen zette de bezoekers met een directe vrije trap op voorsprong, Mitchel Keulen nam kort na rust de gelijkmaker voor zijn rekening. Roda eindigde met tien man, omdat Daryl Werker na het neerhalen van een doorgebroken speler rood kreeg.

Go Ahead Eagles
3 - 2
MVV Maastricht

Go Ahead Eagles kwam door een treffer van Anthony van den Hurk op achterstand tegen MVV, maar was vrijdagavond duidelijk sterker dan zijn tegenstander en stelde nog voor rust orde op zaken. Jaroslav Navrátil maakte de gelijkmaker en kort voor rust tikte Antoine Rabillard na klaarleggen van Richard van der Venne de 2-1 binnen. Rabillard maakte vlak na de onderbreking direct zijn tweede van de wedstrijd en toen Van den Hurk dat een kwartier voor tijd ook deed, werd het toch weer spannend. De gelijkmaker zat er echter niet in voor MVV.

Helmond Sport
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Wim Jonk is aan de slag gegaan als hoofdtrainer van FC Volendam en hij wil de club uit zijn geboorteplaats met het gedachtengoed van Johan Cruijff terug naar de Eredivisie brengen. Volendam kon vrijdag echter niet winnen van Helmond Sport, dat vorig seizoen onderaan eindigde in de Keuken Kampioen Divisie. De thuisploeg kwam op voorsprong via een rake kopbal van Dean Koolhof, waarna Jari Vlak na een gemiste penalty van Zakaria El Azzouzi een punt voor Volendam redde. Guus Joppen van Helmond kreeg kort na de 1-1 zijn tweede gele kaart.