Scheidsrechtersbaas UEFA geeft Makkelie gelijk over veelbesproken strafschop

Reacties

Danny Makkelie heeft de juiste beslissing genomen door Engeland een strafschop te geven in de halve finale van het EK tegen Denemarken. Dat zegt Roberto Rosetti, de scheidsrechtersbaas van de UEFA.

Scheidsrechtersbaas UEFA geeft Makkelie gelijk over veelbesproken strafschop
© Pro Shots
Engeland
Engeland
nv
2 - 1
Denemarken
Denemarken

In The Guardian geeft Rosetti uitleg over het veelbesproken moment. Terug naar de avond van 7 juli: Raheem Sterling ging in de extra tijd naar de grond in het strafschopgebied van de Denen nadat hij werd geraakt door Joakim Maehle. Scheidsrechter Danny Makkelie wees naar de stip en werd in zijn beslissing gesteund door Pol van Boekel die als VAR fungeerde. Uit de herhalingen bleek dat er inderdaad contact was, al was het licht. Volgens velen werd de strafschop te makkelijk gegeven.

Rosetti blikt terug op het bewuste moment: 'Hij zag dat de verdediger met nummer vijf (Maehle, red.) niet de bal speelde. Het rechterbeen van die verdediger, Danny zag dat hij daarmee het rechterbeen van de Engelse speler raakte. Dat is wat de scheidsrechter zag op het moment dat het gebeurde en de VAR bevestigde dat de verdediger met nummer vijf niet de bal raakte.'

De 53-jarige Italiaan laat in het interview ook een audiofragment horen, waarop te horen is dat Makkelie door Van Boekel verteld wordt dat de juiste beslissing is genomen. Rosetti: 'We kunnen een discussie voeren over de intensiteit van het contact, maar we willen dat een scheidsrechter centraal blijft staan in het beslissingsproces.' Met andere woorden: alleen bij grote, feitelijke fouten moet volgens de UEFA-werkwijze worden ingegrepen door de VAR.

Voor Makkelie is de publiekelijke steun van Rosetti prettig. De arbiter kreeg veel over zich heen na het toekennen van de belangrijke penalty die leidde tot het winnende doelpunt (Harry Kane scoorde uit de rebound). Björn Kuipers liet als collega-arbiter deze week ook nog blijken begrip te hebben voor de beslissing van Makkelie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.