Schandaal in Kroatië: voetbalbond nam VAR-audio opnieuw op

Reacties

De VAR heeft voor opschudding gezorgd in Kroatië. Meer specifiek de Kroatische voetbalbond, want de HNS heeft na het duel tussen Osijek en Dinamo Zagreb in september een gesimuleerde VAR-audio gepubliceerd. Inmiddels is de originele versie uitgelekt en heeft de scheidsrechtersbaas zijn ontslag ingediend.

Schandaal in Kroatië: voetbalbond nam VAR-audio opnieuw op
NK Osijek
NK Osijek
2 - 3
Dinamo Zagreb
Dinamo Zagreb

Tijdens het duel in Osijek voltooide Dinamo Zagreb een opmerkelijke comeback. Scheidsrechter Mario Zebec beloonde de Kroatische topclub met een penalty in de 87ste minuut en in de 99ste minuut. Beide strafschoppen werden benut, waardoor Dinamo Zagreb met 2-3 won. Dat was voer voor discussie. Scheidsrechtersbaas Bruno Maric belegde een dag na de wedstrijd zelfs een persconferentie om uitleg te geven over de beslissingen.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd Osijek - Dinamo Zagreb

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tijdens dat persmoment liet Maric op zijn laptop de audio van de wedstrijd horen. 'Natuurlijk zijn we niet blij dat we hier uitleg moeten verschaffen, maar het is belangrijk om goed te communiceren', tekenden Kroatische media de woorden van de scheidsrechtersbaas op. 'Daarmee willen we duidelijk aantonen welke beslissingen we hebben genomen en dat ze uitsluitend gebaseerd zijn op de regels van het spel.'

Op de VAR-audio is te horen dat de arbitrage op rustige en professionele wijze met elkaar communiceert. Geen vuiltje aan de lucht. 'Je hoorde de opname vanuit de VAR-kamer, waar het altijd stressvol is. Vooral in de slotfase van de wedstrijd, als de moeilijkste beslissingen moeten worden genomen', deelde Maric de arbitrage een compliment uit. 

Nieuwe opnames
Deze week, zes maanden later, zijn echter heel andere opnames uitgelekt. Op de nieuwe tape wordt geschreeuwd en gevloekt en is er sprake van chaos. Bovendien is er een deelnemer meer in het gesprek. Dat is heel anders dan aanvankelijk werd voorgespiegeld, maar de beslissingen waren juist. Ook audiobestanden van VAR-beslissingen tijdens andere duels in de Kroatische competitie kwamen op straat te liggen.

De Kroatische voetbalbond bevestigde donderdag dat de uitgegeven VAR-audio van het duel tussen Osijek en Dinamo Zagreb een dag na de wedstrijd is gesimuleerd. Dat heeft geleid tot het onmiddellijke vertrek van Maric, die zijn ontslag heeft ingediend. Volgens de bond was het uitgeven van de originele audio niet mogelijk, omdat dat in strijd zou zijn met de FIFA-regels.

'De persconferentie in september was uitsluitend bedoeld om de Kroatische bevolking te overtuigen dat we niets verbergen hebben', zei Maric vlak voor zijn vertrek nog. Dat heeft niet mogen baten, want de bestuurder is niet langer in functie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.