SC Heerenveen wil in derby einde maken aan rampreeks

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. De eerste speelronde wordt zondag afgesloten met de Derby van het Noorden: FC Groningen-SC Heerenveen.

SC Heerenveen wil in derby einde maken aan rampreeks
 
Speelronde1
Aftrap16.45 uur
ScheidsrechterPol van Boekel

• De Derby van het Noorden werd op het hoogste niveau 23 keer eerder afgewerkt in Groningen. SC Heerenveen kwam het vaakst als winnaar uit de bus, acht keer. FC Groningen blijft met zeven overwinningen niet ver achter. Acht keer werd het gelijk.

• Slechts eenmaal eerder stond de Derby van het Noorden op de eerste speeldag op het programma in de Eredivisie. In 1994 rekende SC Heerenveen met 2-0 af met FC Groningen.

• FC Groningen en SC Heerenveen waren in het voorbije Eredivisie-seizoen de twee clubs met de meeste doelpunten van buiten het vijandelijke strafschopgebied (in beide gevallen twaalf).

'Fans geven FC Groningen signaal dat het attractiever moet'

• Sinds de 0-3 nederlaag tegen SC Heerenveen in oktober 2016 kwam FC Groningen in elke thuiswedstrijd in de reguliere competitie op voorsprong. In die serie werd slechts eenmaal verloren.

• SC Heerenveen stortte in de tweede helft van het voorbije seizoen in elkaar. De Friezen verloren hun laatste negen uitwedstrijden, een negatief clubrecord.

• Door die dramatische reeks is SC Heerenveen met veertien punten sinds de jaarwisseling de slechtst presterende ploeg van 2017 als we het gedegradeerde Go Ahead Eagles (elf punten) buiten beschouwing laten.

• Bij SC Heerenveen viert Warner Hahn zijn officiële debuut. De doelman pakte in zijn loopbaan zeven punten tegen FC Groningen, meer dan tegen elke andere club.

De laatste vijf edities van FC Groningen-SC Heerenveen:

SeizoenUitslag
2012/133-1
2013/141-3
2014/151-1
2015/163-1
2016/170-3
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.