SC Heerenveen uitgeschakeld ondanks ruime zege

Ondanks een 5-0 overwinning tegen FK Ventspils is SC Heerenveen uitgeschakeld in de Europa League. De Friezen behaalden acht punten en daarmee kwamen ze niet verder dan de derde plaats in Groep D.

Heerenveen begon zijn 25ste thuiswedstrijd in Europees verband met Mika Väyrynen in de basis. Dat was voor het eerst sinds de Fin is hersteld van een zware knieblessure. Tot nu toe moest de invaller zich tevreden stellen met invalbeurten.

Er was maar een ploeg die wilde voetballen in het Abe Lenstra Stadion en dat was Heerenveen. Het meeste gevaar kwam van de buitenspelers Oussama Assaidi en Roy Beerens. Hun voorzetten leverden Heerenveen een aantal scoringsmogelijkheden op, waarvan de grootste werd gemist door Michal Papadopulos.

De 0-0 ruststand was gezien het spelbeeld teleurstellend te noemen, maar dat maakte Heerenveen in de tweede helft ruimschoots goed. Uitgerekend Väyrynen opende in de 55ste minuut de score door van dichtbij raak te schieten. Drie minuten later was het al 2-0 na een rake kopbal van Viktor Elm.

Invaller Gerald Sibon tilde de stand met twee goals naar 4-0 en Daryl Janmaat maakte er vlak voor tijd zelfs 5-0 van, maar uiteindelijk bleek de overwinning slechts van statistische waarde. Hertha BSC won zijn thuiswedstrijd tegen het al geplaatste Sporting Lissabon namelijk met 1-0 (doelpunt Gojko Kacar) en blijft Heerenveen twee punten voor.