Samaras bevestigt in extremis Griekse 'tienjarenregel'

Griekenland is in blessuretijd in Fortaleza ontsnapt aan uitschakeling. Georgios Samaras hield Ivoorkust op de valreep van een historische prestatie (2-1).

Griekenland, met slechts één punt uit de eerste twee duels, had een wonder nodig om te overleven. Daarbij werd de hoop gevestigd op de tienjarenregel. Want na het WK-debuut in 1994, de Europese titel in 2004 was het tijd voor een bevestiging van die trend.

Maar om dat mirakel te laten geschieden was niet alleen een gunstig resultaat bij Colombia-Japan noodzakelijk maar ook het scoren. En juist dat laatste was een probleem gezien de Griekse WK-historie. In slechts een van de acht duels op het mondiale podium scoorden de Grieken. Op het WK in 2010 hadden Dimitris Salpingidis en Vassilis Torosidis de primeur tegen Nigeria.

Het tweetal kreeg navolging tegen weer een Afrikaanse opponent. Nadat José Holebas en Giorgios Karagounis op de lat en de Ivoriaanse keeper Boubacar Barry waren gestuit, was het in de 42ste minuut toch raak. Andreas Samaris, na twaalf minuten ingevallen voor de geblesseerde Panagiotis Kone, brak de ban na voorbereidend werk van Georgios Samaras.

In de tweede helft zette Ivoorkust aan om de schade te repareren. Dankzij de sportieve plicht van Colombia tegen Japan was een punt genoeg om uitschakeling af te wenden. Pas een kwartier voor het einde viel de gelijkmaker, die door Griekenland werd gevreesd. Wilfried Bony tekende een kwartier na zijn entree voor de bevrijdende 1-1.

Het bleek het niet het laatste wapenfeit in een wedstrijd waarin beide landen hun kansen kregen. De Grieken hadden pech, want tot drie keer toe werd het aluminium geraakt. Maar het geluk lachte ze toe in blessuretijd.

In de struikeling van Samaras na een aanraking van Giovanni Sio zag scheidsrechter Carlos Vera terecht een strafschop, die de spits zelf omzette in een doelpunt. Door het resultaat zag Ivoorkust een primeur door de vingers glippen. Na twee keer te zijn blijven steken in de groepsfase bleek voor De Olifanten de laatste zestien weer te hoog gegrepen. Griekenland speelt nu tegen Costa Rica voor een plaats in de kwartfinale.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.