Premier League-koploper Arsenal heeft de druk op de concurrenten verhoogd door voor de derde keer op rij te winnen. Bukayo Saka en Martin Ødegaard vertolkten met fraaie goals hoofdrollen tegen Wolverhampton Wanderers.

Arsenal
Arsenal
2 - 1
Wolverhampton Wanderers

The Gunners waren gewaarschuwd voor de thuiswedstrijd tegen Wolves. Het team van manager Gary O'Neil won vlak voor de voorbije interlandperiode nog knap van Tottenham Hotspur. De hoop van de bezoekers uit Wolverhampton op een volgende stunt kreeg in Noord-Londen al snel een knauw. Arsenal nam via Saka in de zesde minuut de leiding. De rechtsbuiten zocht vanaf de flank de combinatie met Gabriel Jesus, die de bal doorspeelde naar de naar binnen getrokken rechtsback Takehiro Tomiyasu. De Japanner gaf de bal op het juiste moment mee aan de doorgelopen Saka. De 22-jarige Engelsman bekroonde de fraaie aanval door de bal met zijn rechter binnen te schieten: 1-0.

De treffer van Saka was al het honderdste doelpunt van Arsenal in dit kalenderjaar. Slechts vier teams uit de vijf grootse competities van Europa bereikten de grens van honderd goals in 2023 eerder: Manchester City, Real Madrid, Bayern München en Bayer Leverkusen.

Doelpunt 101 liet niet lang op zich wachten. Arsenal omsingelde het strafschopgebied van Wolves in de dertiende minuut opnieuw. Een diepe voorzet van Saka kwam terecht bij Oleksandr Zinchenko, die na een een-tweetje met Jesus met een teruggetrokken voorzet Ødegaard zocht. De Noorse captain plaatste de bal zuiver in de verre hoek: 2-0.

Daarmee was het verzet van Wolves, waar doelman José Sa geblesseerd uitviel, wel gebroken. Arsenal controleerde de wedstrijd en was nog regelmatig dreigend, zoals bij een grote kans waar Jesus aan zijn arm getrokken werd door Max Kilman vlak voordat hij kon koppen. Arsenal kreeg geen strafschop. Leandro Trossard liet later nog een grote kans op de 3-0 liggen en na een knappe goal van Matheus Cunha, die David Raya klopte met een knal uit de draai, werd het toch nog spannend. Invaller Eddie Nketiah verzuimde bij een grote kans de marge weer op twee te brengen, hij raakte de paal. Die misser bleef zonder grote gevolgen, want Arsenal trok de voorsprong alsnog over de streep.

Brentford
Brentford
3 - 1
Luton Town
Luton Town

Luton Town-manager Rob Edwards was genomineerd voor de titel Manager van de Maand nadat zijn team in november Liverpool op een gelijkspel had gehouden en had gewonnen van Crystal Palace. Door Brentford werd de promovendus weer met beide voeten op de grond gezet. Met Tahith Chong als aanvallende middenvelder creëerde Luton amper een kans. Brentford zette het overwicht in de fase na rust om in een voorsprong. Dankzij Neal Maupay en Ben Mee werd uitgelopen naar 2-0.

Een kwartier voor het einde moest Mark Flekken toch nog vissen. Aanvaller Jacob Brown benutte een van de spaarzame kansen: 2-1. Shandon Baptiste gooide de wedstrijd in de 82ste minuut met de 3-1 in het slot. Een late goal van Luton werd nog afgekeurd vanwege buitenspel.

Burnley
Burnley
5 - 0
Sheffield United

Jay Rodriguez beleefde een historische middag op Turf Moor. De 34-jarige spits uit en van Burnley werd de eerste speler ooit in de Premier League-geschiedenis die twee keer in de eerste vijftien seconden van een wedstrijd heeft gescoord. Tien jaar geleden flikte hij dat namens Southampton tegen Chelsea. Zaterdag scoorde Rodriguez razendsnel tegen Sheffield United door raak te koppen uit een voorzet van Charlie Taylor.

Het ging snel van kwaad tot erger voor de bezoekers uit Sheffield. Jacob Bruun Larsen zorgde voor de 2-0 en The Blades moesten nog voor het ingaan van de rust verder met tien man na twee keer geel en dus rood voor Oliver McBurnie. Met elf tegen tien liep Burnley via Zeki Amdouni, Luca Koleosho en Josh Brownhill uit naar een grote zege. De pas tweede Premier League-overwinning van het seizoen voor de ploeg van Vincent Kompany was er vanwege de klinkende cijfers een met veel glans.