Rusland schakelt vanaf elf meter titelkandidaat Spanje uit

Rusland heeft zich zondag zeer verrassend geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Het gastland schakelde titelfavoriet Spanje uit na een penaltyserie. Na 120 minuten stond het 1-1, de penaltyserie eindigde in 4-3 voor Rusland.

Interim-bondscoach Fernando Hierro koos er zeer verrassend voor om Andrés Iniesta buiten de basis te laten. Hierro gaf de voorkeur aan Marco Asensio, zoals Nacho Fernández als rechtsback werd verkozen boven Dani Carvajal. Bij Rusland begon topscorer Denis Cheryshev verrassend op de bank.

Vanaf minuut één werd duidelijk dat Rusland totaal niet van plan was om met Spanje mee te voetballen. Het gastland trok zich terug op eigen helft, verdedigde massaal en loerde op de counter. Toch ging het al vroeg mis voor de Russen in Moskou.

Na een scherp aangesneden vrije trap van Marco Asensio had Sergei Ignashevich eigenlijk alleen oog voor Sergio Ramos. De 38-jarige Rus hield opzichtig vast, lette niet op de bal en maakte met zijn kuit een ongelukkig eigen doelpunt: 1-0. Dat Ignashevich scoorde, was voor Ramos overigens geen reden om het doelpunt te vieren alsof hij hem zelf gemaakt had.

Sergio Ramos eiste het eigen doelpunt van Sergei Ignashevich op.

Rusland veranderde zijn tactiek na het vroege tegendoelpunt niet en had daar ook geen reden toe, want Spanje creëerde totaal geen kansen. Aan de andere kant was Aleksandr Golovin gevaarlijk met een geplaatst schot dat maar net naast het doel van David de Gea verdween. Vijf minuten voor rust werd De Gea alsnog gepasseerd.

Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip nadat Artem Dzyuba de bal tegen de uitgestoken hand van Gerard Piqué kopte. Spanje was woedend, maar Piqué maakte zeker geen natuurlijke beweging en VAR Danny Makkelie greep dan ook niet in. Dzyuba benutte het buitenkansje vervolgens feilloos: 1-1.

Artem Dzyuba viert feest nadat hij een strafschop benut.

Daarmee had Rusland Spanje precies waar het de ploeg hebben wilde. De ploeg van bondscoach Stanislav Cherchesov verdedigde massaal en gaf eigenlijk geen kans weg. Zelf werden de Russen ook niet gevaarlijk, waarop Cherychev na een uur werd ingebracht om extra aanvallende impulsen te geven.

Omdat Spanje een onmachtige indruk maakte, besloot ook Hierro een wissel door te voeren. De gepasseerde Iniesta kwam binnen de lijnen voor de onzichtbare David Silva. Het spel van Spanje werd er echter geen moment beter op. De Russen bleven simpel overeind en dus greep Hierro wederom in door tien minuten voor tijd Iago Aspas voor Diego Costa te brengen.

De spits kreeg vijf minuten voor tijd zowaar een prima kans. Iniesta besloot vanaf zeventien meter maar eens uit te halen, maar Igor Akinfeev redde knap. De rebound was niet besteed aan Aspas, die ook op Akinfeev stuitte. Rusland werd gevaarlijk via invaller Fedor Smolov en Denis Cherychev, maar gescoord werd er in de reguliere speeltijd niet meer.

In die verlenging veranderde het spelbeeld niet. Wel werd er geschiedenis geschreven omdat beide landen een vierde wissel toepasten, iets dat in Rusland voor het eerst op een WK is toegestaan. Rodrigo, de vierde wissel van Spanje, kreeg in na 109 minuten de grootste kans van de verlenging, maar Akinfeev keepte uitstekend. Ramos claimde nog een strafschop nadat hij werd vastgehouden, maar daar wilde Kuipers net als de VAR niet aan.

En dus moesten strafschoppen de beslissing brengen in het Luzhniki Stadion. In die penaltyserie groeide Akinfeev uit tot de held van Rusland. De doelman stopte de penalty's van Koke en Apas en zag zijn ploeggenoten geen enkele fout maken vanaf elf meter, waardoor Rusland zich ten koste van Spanje plaatste voor de kwartfinale.