'Rooney kan op elk moment vertrekken bij United'

Wayne Rooney heeft een gelimiteerde transfersom van 34 miljoen euro in zijn nieuwe contract laten opnemen. De 24-jarige aanvaller van Manchester United tekende afgelopen week een sterk verbeterde verbintenis tot medio 2015, maar kan naar verluidt op elk moment naar een andere werkgever overstappen als de club gemaakte afspraken niet nakomt.

'Rooney kan op elk moment vertrekken bij United'

Rooney heeft van de Glazer-familie de toezegging gekregen dat The Mancunians zich de komende maanden stevig zullen roeren op de transfermarkt. De spits vreesde een sportieve neergang op Old Trafford omdat het vertrek van Cristiano Ronaldo en Carlos Tévez in zijn ogen onvoldoende is opgevangen.

Volgens Engelse media is manager Sir Alex Ferguson door de Amerikaanse eigenaren een bedrag van zeventig miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Boven aan het verlanglijstje van de Schot prijkt Welshman Gareth Bale. De linkermiddenvelder van Tottenham Hotspur, die onlangs drie keer magistraal scoorde in de Champions League tegen Inter, stond afgelopen zomer ook al in de belangstelling van Manchester United.

Een tweede speler die nauwlettend wordt gevolgd door de scouts is Sunderland-belofte Jordan Henderson. De twintigjarige centrale middenvelder is een vaste waarde van de Onder-21 ploeg van Engeland.

Met het signeren van zijn nieuwe vijfjarige dienstverband behoort Rooney tot de bestbetaalde voetballers ter wereld. Inclusief bonussen en sponsordeals gaat de 67-voudig international ruim 280 duizend euro per week verdienen.

Volgens insiders was Rooneys vertrekwens niet meer dan een sterk staaltje blufpoker van zijn management. De aanvaller negeerde in augustus een contractvoorstel waarin zijn inkomen met bijna vijftig procent zou worden verhoogd. Rooney kon 140 duizend euro per week krijgen, maar ging daarmee niet akkoord.

De komende maanden hoopt United nog vier belangrijke krachten te verleiden tot verlenging van hun verbintenis. Dimitar Berbatov, Darren Fletcher, Patrice Evra en John O’Shea hebben een in 2012 aflopende overeenkomst en zouden in theorie eind volgend seizoen gratis de deur uit kunnen lopen.

Een andere prioriteit op Old Trafford is het aantrekken van een doelman. Edwin van der Sar, die vrijdag zijn veertigste verjaardag vierde, zal na deze jaargang zo goed als zeker afscheid nemen als prof en toetreden tot de coachingstaf. En passant trad Van der Sar gisteren toe tot een uniek negental, dat als veertigjarige nog actief was in de Premier League. Van die negen spelers is de Nederlandse doelman evenwel de enige afkomstig van buiten Groot-Brittannië.

Van der Sar verdedigde gisteren (zatrdag) als veertigjarige het doel van Manchester United in de topper tegen Tottenham Hotspur en hield tevens zijn doel schoon. United zegevierde met 2-0 dankzij treffers van Vidic en Nani.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen