AC Milan heeft het uitduel met Udinese dankzij een krankzinnig slot zondagavond winnend afgesloten. In een duel waarin invaller Bram Nuytinck rood kreeg en Hidde ter Avest zijn basisdebuut maakte was Alessio Romagnoli - net als midweeks - in extremis de matchwinner.

Udinese
0 - 1
AC Milan
AC Milan

Bij de thuisploeg zat de net weer fitte Nuytinck op de bank, de in Haarlem geboren Nigeriaans international William Troost-Ekong stond wél in de basis, maar het opmerkelijkst was de basisplek van Ter Avest. De 21-jarige verdediger uit Wierden maakte afgelopen zomer verrassend transfervrij de overstap van FC Twente naar de Serie A, maakte vorige week als invaller zijn eerste competitieminuten - nadat hij al eerder mocht invallen in het toernooi om de Coppa Italia - maar mocht nu vanaf het begin meedoen.

Daarbij liet Ter Avest zich nadrukkelijk gelden, want hij tekende voor de grootste kans van de eerste helft. Na een lage voorzet van Kevin Lasagna dook de opgestoomde rechtsback volledig vrij op bij de tweede paal, hij probeerde de bal in één keer tegendraads in de lange hoek te knallen, maar schoof hem nét voorlangs. De kans van Ter Avest paste volledig in het beeld van de eerste helft, waarin Udinese simpelweg de gevaarlijkste ploeg was.

Zo kreeg Ignacio Pussetto twee mogelijkheden en schoten Lasagna en Rolando Mandragora naast. Aan de andere kant waren Suso en Gonzalo Higuaín dreigend, maar kort voor rust kreeg AC Milan slecht nieuws over laatstgenoemde. De Argentijnse spits moest met een rugblessure naar de kant, hetgeen ook met het oog op de topper tegen Juventus - de club waarvan Higuaín deze zomer juist op huurbasis overkwam - van volgende week een domper is.

Op slag van rust kreeg collega-spits Patrick Cutrone namens de bezoekers nog een prima kans op de openingsgoal, maar zijn schot werd naast getikt door Udinese-keeper Juan Agustín Musso. Een voorsprong was een welkome opsteker geweest voor AC Milan-trainer Gennaro Gattuso, die na pijnlijke nederlagen tegen aartsrivaal Internazionale (competitie) en Real Betis (Europa League) dankzij de laatste twee duels (thuiszeges op Sampdoria en Genoa) juist weer wat lucht had gekregen.

Krankzinnig einde
In de tweede helft liet zijn ploeg zich ook wat meer gelden. Na iets meer dan een uur spelen ontsnapte Udinese aan een penalty tegen, nadat Cutrone in de zestien werd opgevangen door Nicholas Opoku. Eerder kregen Suso en de voor Higuaín ingevallen Samu Castillejo al prima kansen, maar het leek bij 0-0 te eindigen.

Diep in blessuretijd ontsnapte AC Milan alsnog. Nuytinck was inmiddels ingevallen voor Ter Avest, maar moest in de 95ste minuut inrukken na een fikse overtreding op Castillejo. Dat bleek de aanzet voor een krankzinnig einde. Romagnoli schoot de 0-1 binnen in de 97ste minuut, waardoor alles en iedereen aan Milanese zijde ontplofte. Die vreugde sloeg om in woede, toen duidelijk werd dat de grensrechter het doelpunt had afgevlagd. Nadat ook de videoscheidsrechter de beelden had bekeken, werd de treffer echter alsnog goedgekeurd.

Daarmee was Romagnoli voor de tweede keer binnen een paar dagen de gevierde man: midweeks schoot hij AC Milan in de 91ste minuut naar een 2-1 thuiszege op Genoa.

Lazio
Lazio
4 - 1
SPAL
SPAL

Lazio blijft bovenin meedoen, nadat het zondagmiddag thuis overtuigend won van laagvlieger SPAL. Ciro Immobile was voor rust tweemaal trefzeker, tussendoor scoorde Mirko Antenucci namens de bezoekers. Na rust kon SPAL (dat nu vijftiende staat) geen vuist meer maken en liepen de Romeinen via Danilo Cataldi en Marco Parolo uit naar een ruime overwinning. Lazio staat nu vijfde, met tien punten minder dan koploper Juventus en vier punten achter nummer twee Internazionale.

Bologna
Bologna
1 - 2
Atalanta Bergamo

Op bezoek bij het Bologna van Mitchell Dijks - die negentig minuten op de bank bleef - ging Atalanta Bergamo er dankzij een sterke tweede helft met de zege vandoor. Door een razendsnelle goal van Ibrahima Mbaye ging de thuisploeg nog wel met een voorsprong rusten, maar basisspelers Marten de Roon en Hans Hateboer zagen in de tweede helft hoe Gianluca Mancini en Duvan Zapata 'hun' Atalanta alsnog de overwinning bezorgden.