Ronaldo schrijft doelpuntenhistorie en schenkt Juve de Super Cup

Juventus heeft voor de negende keer in de clubhistorie de Italiaanse Super Cup gewonnen door Napoli met 2-0 te verslaan. Het was uiteraard Cristiano Ronaldo die op een belangrijk moment een hoofdrol vertolkte voor de recordkampioen van Italië, de aanvaller pakte meteen een mondiaal record mee.

Het duel in het Mapei Stadium van Sassuolo was een herhaling van de bekerfinale van vorig seizoen, toen Napoli na penalty's aan het langste eind trok. In die finale deed Matthijs de Ligt mee, maar de Nederlandse verdediger van De Oude Dame was nog steeds afwezig na zijn coronabesmetting.

Zonder De Ligt hield Juve echter ook de nul tegen Napoli, waar Hirving Lozano opnieuw een basisplaats had en Dries Mertens weer op de bank begon. Het was Lozano met een van de beste kansen in de eerste helft, maar zijn kopbal van dichtbij werd gekeerd door Juventus-keeper Wojciech Szczesny.

In de tweede helft kwam Juventus op voorsprong, via Cristiano Ronaldo. De Portugees stond op de juiste plek na een corner en werkte van dichtbij zijn 760ste (!) doelpunt in officiële wedstrijden binnen. Daarmee zou Ronaldo volgens diverse statistiekenbureaus het doelpuntenrecord aller tijden alleen in handen hebben. Vorige week evenaarde Ronaldo al Josef Bican.

Omdat vroeger de statistieken niet zo nauw werden bijgehouden wordt het internationale record van Ronaldo in twijfel getrokken, maar feit is dat de Portugees in dienst van Sporting Portugal, Manchester United, Real Madrid en Juventus 658 doelpunten maakte en voor het nationale elftal van Portugal 102 keer raak schoot.

Raak schieten deed Lorenzo Insigne overigens niet. De aanvaller van Napoli kreeg tien minuten voor tijd dé kans om de stand gelijk te trekken, maar Insigne miste de penalty die Napoli kreeg na een overtreding op Mertens. In de uiterste slotfase kreeg opnieuw Lozano een zeer grote kans, maar weer vond hij keeper Szczesny op zijn weg. Álvaro Morata strooide vervolgens extra zout in de wond door nog voor de 2-0 te zorgen.

Zodoende pakt Juventus weer een positieve balans in de strijd om de Italiaanse Super Cup. Het was voor de negende keer op rij dat de club uit Turijn zich mocht melden in de eindstrijd, dit was de vijfde overwinning in die reeks. In totaal won Juve de prijs negenmaal. Voor Andrea Pirlo is het zijn eerste prijs die hij wint als trainer, de oud-voetballer is bezig aan zijn eerste klus als coach.