Ronaldo-loos Portugal pakt brons in spektakelstuk tegen Mexico

Reacties

Portugal heeft zondag de bronzen medaille gewonnen tijdens de strijd om de Confederations Cup. De Europees kampioen herrees in de troostfinale tegen Mexico als een feniks uit de as en maakte in de verlenging het verschil: 2-1.

Ronaldo-loos Portugal pakt brons in spektakelstuk tegen Mexico

Tijdens de recente WK's en edities van het Confederations Cup-toernooi kende de kleine finale, die in UEFA-toernooien allang niet meer bestaat, een aantrekkelijk karakter. Doordat de geklopte halvefinalisten doorgaans zonder handrem erop speelden, werd het publiek getrakteerd op veel doelpunten en spektakel.

Zo'n hoge attractiviteitswaarde haalde Portugal-Mexico bij vlagen ook. In de al levendige eerste helft bleven grote kansen uit, op een gemiste strafschop van de Europees kampioen na. Guillermo Ochoa redde fabelachtig op de inzet van André Silva, die het vonnis mocht voltrekken bij afwezigheid van Cristiano Ronaldo. De Gouden Bal-houder verliet het Portugese kamp nadat hij vader is geworden van een tweeling.

Overigens werd de penalty toegekend op aanwijzing van de videoscheidsrechter nadat scheidsrechter Fahad Al-Mirdasi een overtreding van Rafael Márquez op André Silva niet als zodanig beoordeelde.

Eigen goal

Negen minuten na de hervatting schoot Portugal zichzelf opnieuw in de voet. Een voorzet van Javier Hernández belandde via Neto achter keeper Rui Patrício. Voor Portugal was de 0-1 het sein om enkele tandjes bij te schakelen. Mogelijkheden kwamen er ook, maar telkens lag Ochoa in de weg of stond het vizier bij het afronden net niet op scherp. Aan de andere kant loerde Mexico, inmiddels met de ingevallen PSV'er Hirving Lozano, op de counter.

Na verloop van tijd ebde het gevaar van Portugal weg en leek het brons een prooi te worden voor Mexico. Pepe had echter andere plannen. De mee opgekomen verdediger sloeg vlak voor tijd met een soort karatetrap toe op aangeven van Ricardo Quaresma en opende daarmee de deur naar een verlenging.

In de eerste helft van die toegift nam Portugal, dat zijn zesde verlenging in de laatste zeven knock-outduels op een eindtoernooi afwerkte, de leiding. Deze keer verzilverde Adrien Silva een strafschop, welke werd toegekend na een handsbal van Miguel Layún. Mexico putte ongetwijfeld hoop uit een tweede gele kaart voor Nelson Semedo, maar het numerieke voordeel ging razendsnel in rook op doordat ook Raúl Jiménez tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Portugal kreeg in de door opstootjes getekende slotfase nog te maken met een Mexicaans offensief, maar hield stand.

Om 20.00 uur Nederlandse tijd is de aftrap van de finale tussen Chili en Duitsland in Sint-Petersburg. Beide landen legden nog nooit beslag op de Confederations Cup.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.