Ronaldinho wint jubileum-editie Gouden Bal

De mare ging al langer, maar nu is het ook officieel: Ronaldinho is de beste voetballer van 2005 op de Europese velden. De Braziliaanse spelmaker van Barcelona is de opvolger van Andrei Sjevtsjenko.

Ronaldinho wint jubileum-editie Gouden Bal

De uitverkiezing van Ronaldinho komt niet als een verrassing. Niet alleen bewijst hij bijna wekelijks bij Barcelona zijn waarde, maar ook werd hij anderhalve week geleden betrapt bij een geheime fotosessie van France Football. Het Franse blad is namelijk de organisator van de verkiezing, waarbij journalisten de beste speler op de Europese velden aanwijzen.

Ronaldinho, die de andere favorieten Frank Lampard en Steven Gerrard aftroefde, kreeg in Parijs de hoofdprijs in de jubileumeditie. Het is de vijftigste keer dat France Football de Gouden bal uitreikt. In 1956 kreeg Stanley Matthews de eerste keer het kleinood, dat in al die jaren in totaal zeven keer was weggelegd voor een Nederlander. Johan Cruijff en Marco van Basten wonnen drie keer, Ruud Gullit één keer. Ronaldinho is de derde Braziliaan die de eer heeft de Gouden Bal te mogen ontvangen. Sinds de prijs in 1995 niet meer is voorbehouden aan Europese voetballers, werden Rivaldo (1999) en Ronaldo (1997 en 2002) gekozen tot Europa's beste voetballer.

Voor de prestigieuze prijs waren vier Nederlanders genomineerd. Op de lijst van de vijftig kandidaten prijkten de namen van Mark van Bommel, Roy Makaay, Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben. Geen van allen kreeg een punt.

Bekijk hier al onze video's