Roda JC zal Ajax het voetbal proberen te beletten

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de achttiende speelronde is dat Roda JC - Ajax om 12.30 uur in Kerkrade.

Roda JC zal Ajax het voetbal proberen te beletten
Actueel

Turbulente weken

Vorige week schrok de voetbalwereld op door het plotselinge ontslag van Ruud Brood. Roda JC Kerkrade ging een dag eerder na een 2-0 voorsprong onderuit bij NEC (4-3) en dat was voor de Limburgse clubleiding de druppel. Een opvallend besluit. Roda JC presteert in de eerste seizoenshelft uiterst wisselvallig, maar staat slechts vijf punten van het linkerrijtje. Onder het interim-duo Rick Plum en Regilio Vrede versloeg de ploeg afgelopen woensdag Vitesse in de strijd om de KNVB-beker (3-1), waardoor wat vertrouwen werd teruggewonnen.

Ajax had een eenvoudige avond tegen de amateurs van IJsselmeervogels (0-3). De Amsterdammers kunnen met gemengde gevoelens terugkijken op de eerste seizoenshelft. Na het vertrek van Toby Alderweireld en Christian Eriksen had trainer Frank de Boer enige tijd nodig om een nieuwe geoliede machine te smeden. Mede daardoor lukte het opnieuw niet om Europees te overleven in de Champions League. Uiteindelijk werd vooral het verlies van Ajax bij Celtic de club fataal. Met een moeizaam draaiend AC Milan als concurrent lieten de Amsterdammers een grote kans liggen om te overwinteren op het hoogste podium. Met een kwartfinaleplek in het bekertoernooi, de mogelijkheid om bij winst naast Vitesse te komen (en zelfs op doelsaldo eroverheen) en een nieuw avontuur in de Europa League, is Ajax na de winterstop nog volop actief op drie fronten.

Persoonlijk duel

Donald versus Blind

De ommekeer in het spel in balbezit van Ajax werd voor een groot deel tot stand gebracht door de nieuwe positie van Daley Blind. De 23-jarige Amsterdammer brak door als linksback, is op die positie de eerste keuze van bondscoach Louis van Gaal, maar nam Ajax bij de hand als verdedigende middenvelder. Waar Christian Poulsen op de positie van de nummer 6 vaak voor de zekerheid achteruit kiest, staat bij Blind het vizier veelvuldig vooruit gericht. Opgegroeid in het Ajax-systeem en met een goede inspeelpass en handelingssnelheid kan Blind alleen nog maar groeien op die positie.

Ook Mitchell Donald groeide op met de wetten en regels van de Amsterdamse jeugdopleiding. Als nummer 10 lukte het hem niet door te breken tot veel speelminuten in De Arena, waardoor het talent op zoek ging naar een alternatief. Na een verhuurperiode aan Willem ll, koos Donald voor een toekomst bij Roda JC. Donald is de meest aanvallende middenvelder in het systeem van de Limburgers. Met loopvermogen moet hij bijsluiten bij de spitsen, maar ook in de omschakeling moet hij van waarde zijn. Vanmiddag wacht een confrontatie met zijn voormalige ploeggenoot.

Tactiek

Het ontregelen van de voetballende oplossing

Plum en Vrede hebben tijdelijk de leiding over de ploeg en wonnen afgelopen woensdag direct hun eerste wedstrijd. Daarbij kozen zij voor een soortgelijke speelstijl als hun voorganger. Met een versterkt middenveld met veel loopvermogen wil Roda JC de tegenstander verrassen. Aan de rechterkant moet Guus Hupperts met zijn snelheid en individuele actie voor gevaar zorgen, terwijl normaliter Mark-Jan Fledderus met zijn traptechniek en inzicht de linkerflank bestrijkt. Anouar Kali moet als verdedigende middenvelder de regisseur vormen van het aanvalsspel. Hij kiest vaak voor de voetballende oplossing, waarbij het balbezit via de flanken tot mogelijkheden moet leiden.

Bij Ajax is het positiespel onder Frank de Boer tot kunst verheven. De Amsterdammers willen overal vroeg druk zetten en in balbezit voor de voetballende oplossing gaan. Daarbij geldt het middenveld met talent Davy Klaassen als kloppend hart van het elftal. Zowel in balbezit als bij balverlies. Het voetbal begint van achteruit, met doelman Jasper Cillessen die geregeld als voetballende schakel wordt gebruikt in de opbouw. Over het hele veld telt het voetballend vermogen, wat Ajax - zoals in Milaan - ook kwetsbaar maakt, als het voetbal wordt belet. Met die insteek zal Roda JC vandaag het veld opgaan.

Kan Ajax ongeschonden met Kerstreces gaan of weet Roda JC voor de tweede keer in een paar dagen tijd te stunten? Zondagmiddag om 12.30 uur trappen beide ploegen af in Kerkrade.

Bekijk hier al onze video's