Roda JC vreest voor rode lantaarn na eerste uitzege Heracles

De degradatiezorgen voor Roda JC Kerkrade nemen verder toe. In eigen huis was de ploeg van Robert Molenaar vrijdagavond aanvallend niet sterk genoeg tegen Heracles Almelo en verloor het met 0-3.

Voor Heracles betekende dit pas de eerste uitoverwinning van het seizoen. De manschappen van John Stegeman speelden niet hun beste wedstrijd van het voetbaljaar, maar deden in ieder geval wat Roda naliet: scoren. Brandley Kuwas brak in de dertiende minuut de ban, door een vrije trap van behoorlijke afstand hard binnen te schieten. Roda-doelman Hidde Jurjus zag de bal te laat en was kansloos.

Roda moest in de achtervolging en deed ook wel zijn best om zich terug in de wedstrijd te knokken. In de voorste linie werden echter vaak de verkeerde keuzes gemaakt en daarom bleven serieuze kansen lange tijd uit. Na een klein halfuur kreeg Mikhail Rosheuvel de grootste mogelijkheid van de eerste helft voor Roda. De aanvaller raakte de bal niet goed en produceerde een afzwaaier.

Aan de overkant hield Jurjus Vincent Vermeij van scoren af, voordat Kristoffer Peterson zeven minuten voor rust alsnog voor de 0-2 zorgde. De aanvaller raakte Rosheuvel met zijn arm in zijn gezicht, maar werd niet teruggefloten en schoot na een prima individuele actie beheerst binnen. Heracles zat zo op rozen en nam de riante voorsprong mee de rust in. De spelers van Roda dropen onder een striemend fluitconcert van de eigen supporters af naar de kleedkamer.

In de tweede helft was er voldoende spektakel, met behoorlijke kansen voor beide doelen. Roda had het vizier vrijdagavond echter duidelijk niet op scherp staan en slaagde er niet in om de aansluitingstreffer op het bord te brengen, waardoor de wedstrijd nooit meer spannend werd. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd zorgde Peter van Ooijen met een fijne trap voor de beslissing: 0-3.

Roda blijft door de thuisnederlaag zeventiende staan, met slechts twee punten meer dan hekkensluiter Sparta Rotterdam. Sparta speelt zondag thuis tegen ADO Den Haag en zal Roda bij een overwinning passeren op de ranglijst. Heracles klimt drie plekken op de ranglijst en staat nu negende.