Roda JC geeft zege uit handen, TOP Oss zet opmars voort in Utrecht

Roda JC Kerkrade heeft maandagavond opnieuw gelijkgespeeld in de Keuken Kampioen Divisie. De Limburgers gaven een 2-0 voorsprong uit handen tegen Helmond Sport.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de zestiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Roda JC Kerkrade
2 - 2
Helmond Sport

Roda begon de wedstrijd uitstekend en kwam na een half uur op voorsprong via Erik Falkenburg, die een voorzet van Thijmen Goppel binnenwerkte. Een kwartier na rust maakte Roland Alberg er met een rake strafschop 2-0 van en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Jurgen Streppel. Lance Duijvesteijn bracht de spanning echter al snel weer terug namens Helmond Sport met een hard schot in de korte hoek.

De bezoekers mochten zo toch weer hopen op een goed resultaat. In de slotfase ging de bal opnieuw op de stip, maar deze keer voor Helmond. Jelle Goselink maakte geen fout van elf meter en bezorgde zijn ploeg zo een welkom punt. De Brabanders staan nu vijf punten los van de onderste vier ploegen. Roda verzuimt op zijn beurt aansluiting te houden met de subtop.

Jong FC Utrecht
0 - 1
TOP Oss
TOP Oss

De maand december verloopt voor TOP Oss uitstekend, want de ploeg van trainer Klaas Wels won maandagavond op Sportcomplex Zoudenbalch ook van Jong FC Utrecht nadat eerder al Jong AZ (0-1) en Jong PSV (3-2) werden verslagen. Dat ook het derde opeenvolgende duel met een beloftenploeg drie punten opleverde, kwam door een rake strafschop van Dennis van der Heijden op slag van rust.

Jong FC Utrecht moest vanaf de 74ste minuut verder met tien man toen Ruben Kluivert, de jongere broer van Justin Kluivert, zijn tweede gele kaart kreeg. Met tien tegen elf slaagde de thuisclub er niet meer in een nederlaag te voorkomen. Door de overwinning heeft TOP Oss nu net als Jong FC Utrecht negentien punten uit zestien duels.

FC Eindhoven
4 - 0
MVV Maastricht

Er zat een bijzonder tintje aan het laatste Keuken Kampioen-duel van zaterdag. Bij FC Eindhoven was er sprake van het basisdebuut van Mitchel van Rosmalen, de negentienjarige kleinzoon van Willy van der Kuijlen. Ernie Brandts, ook een van de dikgedrukte namen in de PSV-geschiedenis, had voor vandaag de kleinzoon van Mister PSV al wel zes keer laten invallen. Aan de kant van de Maastrichtenaren was er juist een basisdebuut voor Thomas van Bommel, de zoon van Mark van Bommel. De zoon van de voormalige speler en coach van de Eindhovenaren had het tot vandaag met acht invalbeurten moeten doen.

Van belang voor het wedstrijdverloop waren de twee niet, al ging Van Bommel junior al in de tiende minuut op het wedstrijdformulier; met een gele kaart. Halverwege het eerste bedrijf was het Van Rosmalen die als eerste mocht juichen. Hij zag Iker Pozo een voorzet van Lorenzo van Kleef binnentikken.

Na rust, toen Van Bommel al was gewisseld, liep FC Eindhoven weg van de Limburgers. Invaller Pieter Bogaers maakte, na Van Rosmalen te hebben vervangen, met zijn eerste balcontact de 2-0, Jort van der Sande kopte de 3-0 binnen en Hugo Botermans bepaalde in de slotafase de eindstand op 4-0. Na de ruime zege is FC Eindhoven subtopper. MVV pakte in de laatste elf duels twee keer een punt en verloor liefst negen keer. Daardoor zijn de Limburgers nog de nummer voorlaatst.

SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 0
Jong AZ
Jong AZ

SC Cambuur heeft zaterdag onverwachts puntenverlies voorkomen. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie had het lang moeilijk met Jong AZ, dat als nummer zeventien naar Leeuwarden was afgereisd. Een overtreding van Joey Jacobs op Issa Kallon bood na een uur een uitweg voor de Friese equipe. Robert Mühren zette Cambuur vanaf de stip met zijn dertiende treffer van het seizoen op het spoor van de zesde zege op rij. In de slotfase benutte de aanvaller ook zijn tweede strafschop van de avond na een overtreding van Fons Gemmel, die rood kreeg voor zijn actie. Door de overwinning bevestigde de ploeg van Henk de Jong z'n status als koploper.

FC Dordrecht
1 - 2
N.E.C.
N.E.C.

Bijna twee maanden had FC Dordrecht nodig om een definitieve vervanger aan te stellen van de ontslagen Harry van de Ham. Jan Zoutman nam het deze week over van interim-coach Ben Kinds. Zijn eerste minuten als trainer van De Schapenkoppen waren desastreus. Jordy Bruijn en Rangelo Janga hielpen NEC binnen zes minuten aan een comfortabele 0-2 voorsprong. De Nijmeegse bliksemstart bleek genoeg voor de zege aan de Krommedijk, waardoor FC Dordrecht nog steeds veroordeeld is tot de onderste regionen in de Keuken Kampioen Divisie. De Dordtse treffer van Kevin Vermeulen kwam te laat om de valse start van Zoutman te voorkomen.

De Graafschap
2 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Een zeer jong Jong Ajax beleefde op De Vijverberg een beroerde start, toen Ralf Seuntjens de bal probeerde af te geven aan ploeggenoot Verbeek, maar zag hoe Terrence Douglas diezelfde bal in zijn eigen doel werkte. Dat de aanvoerder van De Superboeren leeft voor doelpunten bleek tijdens het juichen al: hij claimde bij de scheidsrechter direct fanatiek dat de treffer toch echt op zíjn naam moest komen, hoewel het overduidelijk was dat de bal zonder de aanraking van Douglas niet eens in de buurt van het doel zou komen.

De bezoekers rechtten echter de rug, toen Arjany Martha koel bleef en de 1-1 binnenschoot. Na een fout in de Amsterdamse opbouw en een pass van Julian Lelieveld schoot Seuntjens (dit keer wél zelf) raak, waarmee hij zijn ploeg na 26 minuten alweer op voorsprong bracht. Er leek weinig aan de hand voor De Graafschap, totdat Verbeek een paar minuten na die 2-1 rood kreeg voor een harde, maar ietwat ongelukkige tackle op de enkel van Donny Warmerdam.

Vanaf dat moment rook Jong Ajax weer bloed, tien minuten na rust scoorde het via Sontje Hansen ook de nieuwe gelijkmaker. Hij ramde de bal van afstand prachtig in de bovenhoek. Opvallend genoeg waren de beste kansen daarna nog voor De Graafschap, maar goals bleven uit. Zodoende raken de Doetinchemmers weer wat verder achter bij koploper SC Cambuur, dat nu vijf punten meer én een wedstrijd minder heeft dan De Graafschap.

Telstar
Telstar
2 - 3
Almere City FC

Als de term ‘horrorstart’ ooit van toepassing is geweest op een elftal, dan is het wel op het Telstar dat begon aan de thuiswedstrijd tegen het nog altijd ongeslagen Almere City. Na tien minuten stond het namelijk al 0-3. Na iets meer dan een minuut schoof Xian Emmers en 0-1 binnen, na een fraaie actie van Ilias Alhaft verdubbelde de Belg ook de score, voordat Alhaft zelf na een weergaloze actie vanuit een moeilijke hoek de 0-3 binnenschoof.

Daarmee had de ploeg van trainer Ole Tobiasen zijn kruit al verschoten, want het wist in de resterende tachtig minuten niet meer te scoren. Dat lukte Telstar wel, tweemaal zelfs. Glynor Plet zorgde (nog altijd vroeg in de wedstrijd) voor de 1-3, waarna Ilias Bronkhorst na driekwart duel uit een scrimmage voor de aansluitingstreffer tekende. Verder kwam Telstar echter niet, hoewel het hartstochtelijk op jacht ging naar de 3-3. In de slotseconde schoot de mee naar voren gekomen keeper Jasper Schendelaar de bal nog op de paal, waardoor het bij 2-3 bleef en Almere City de tweede plaats heeft verstevigd.

En dus kon de ploeg uit Velsen geen overwinning boeken op de avond dat het in een prachtig shirt speelde. Ter ere van Paarse Vrijdag (een dag die in het teken staat van gelijkheid, op alle fronten) en de #AllTogetherChallenge speelde Telstar in een speciaal tenue waarop de regenboogkleuren te zien waren. Een fraai statement, maar de drie punten bleven dus uit.

Go Ahead Eagles
0 - 0
NAC Breda
NAC Breda

Op papier is Go Ahead – NAC een duel tussen twee grote clubs uit de KKD, maar het werd vrijdagavond een ploeterpartij van jewelste. Dat was niet zo gek ook: de Bredenaars wonnen twee weken geleden niet van TOP Oss en verloren vorige week in de allerlaatste seconde van toenmalig hekkensluiter FC Dordrecht. De Deventenaren verloren op hun beurt twee van de vorige drie duels, dus met overdreven veel zelfvertrouwen speelden beide elftallen niet.

Dat bleek ook, want er vielen nauwelijks kansen en nog veel minder doelpunten. Nul, om precies te zijn. NAC probeerde het wel, maar het ontbrak de ploeg van Maurice Steijn behoorlijk aan stootkracht. Ook na de invalbeurten van Lex Immers en Sydney van Hooijdonk werd er niet gescoord. Go Ahead werd al helemaal amper gevaarlijk, waardoor 0-0 een vrij logische eindstand was.

FC Volendam
FC Volendam
6 - 0
FC Den Bosch

Beide ploegen begonnen aan het duel in het Kras Stadion als de nummer 6 en de nummer 19 van de KKD, en dat verschil was overduidelijk. Al na zeven minuten kwam FC Volendam op voorsprong, toen spits Samuele Mulattieri goed wegdraaide en de bal van afstand werkelijk schitterend in de kruising joeg (zie video hieronder). Ook bij de 2-0 in de vijftiende minuut was de jonge Italiaan betrokken: hij gaf de bal goed mee aan Martijn Kaars, die opstoomde en ploeggenoot Nick Doodeman een niet te missen kans bood.

Daarna nam de thuisploeg even wat gas terug, maar de zege kwam geen seconde in gevaar. Sterker nog: in het laatste kwart liepen de mannen van trainer Wim Jonk hard weg bij de Brabanders. Doodeman kreeg de bal achterin de zestien wat gelukkig voor zijn voeten, zijn schot was FCDB-keeper Wouter van der Steen te machtig. De ingevallen Dyllandro Panka schoot de 4-0 binnen, vrijwel direct daarna maakte Jari Vlak op aangeven van Feyenoord-aanwinst Francesco Antonucci de 5-0. Het slotakkoord was voor de opgestoomde verdediger Micky van de Ven, die met een knal de eindstand bepaalde.

Door dat resultaat zetten beide ploegen bijzondere reeksen voort. De Volendammers bleven voor het dertiende duel op rij ongeslagen, terwijl de Bosschenaren juist voor de twaalfde competitiewedstrijd op rij niet wonnen. Sinds 15 september (1-3 tegen NEC) wist niemand FC Volendam te kloppen, een week later won FC Den Bosch nog wel (2-0 tegen MVV), maar daarna bleef een zege uit.

3 - 2
Excelsior
Excelsior

Excelsior kreeg maandag nog een tik van FC Volendam, dat in Kralingen door een late goal van Boy Deul met 2-3 won. Dat was overigens een prachtige knal van afstand, zoals ook vrijdagavond de 1-0 van Jong FC Utrecht dat was. Odysseus Velanas besloot het van een meter of 23 te proberen en zag tot zijn vreugde hoe de bal via de onderkant van de lat schitterend in het doel verdween. Nog voor rust was het de doorgebroken Jeredy Hilterman die koeltjes afrondde: het was voor de captain annex spits van de jonge Domstedelingen alweer zijn tiende van het seizoen.

De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen zal ongetwijfeld het plan hebben gehad om in de tweede helft op jacht te gaan naar eerherstel, maar dat mislukte faliekant. Drie minuten na de hervatting tikte Hicham Acheffay binnen na een goede actie van Velanas. De 3-1 van Abdallah Aberkane en de 3-2 van Elías Már Ómarsson (rake penalty in blessuretijd, zijn zeventiende van het seizoen) waren slechts nog voor de statistieken, waardoor Excelsior nu voor de derde keer op rij heeft verloren. Van de laatste vijf duels eindigden er vier in een nederlaag.

TOP Oss
TOP Oss
3 - 2
Jong PSV
Jong PSV

TOP speelde in de laatste drie duels twee keer gelijk en won vorige week bij Jong AZ, waarna vrijdag de tweede opeenvolgende zege werd geboekt. Het begin tegen Jong PSV was evenwel niet goed. Na een afgemeten, lage voorzet van linksback Fredrik Oppegard tikte Fodé Fofana de bal goed binnen. Dat deed niet veel later ook TOP-spits Kyvon Leidsman, die op de goede plek stond om een half mislukt schot van Lion Kaak het juiste zetje te geven: 1-1.

Tien minuten na rust had de thuisploeg de wedstrijd al helemaal naar zich toegetrokken. Rick Stuy van den Herik profiteerde van een fout in de PSV-opbouw en lepelde de bal behendig over keeper Maxime Delanghe heen: 2-1. In de 55ste minuut werd het 3-1, omdat Kaak een penalty (wat makkelijk gegeven na een onhandige overtreding van Shurandy Sambo) benutte. Met een heerlijke kopbal deed Kristóffer Kristinsson nog wat terug, maar die 3-2 kwam te laat.