Robben rekent met Bayern genadeloos af met tiental Besiktas

Reacties

Bayern München heeft het eerste duel met Besiktas in de achtste finale van de Champions League eenvoudig gewonnen. Na de rode kaart voor Besiktas-verdediger Domagoi Vida liep de score dinsdagavond in de Allianz Arena op tot 5-0.

Robben rekent met Bayern genadeloos af met tiental Besiktas

Besiktas is een van de grote underdogs in de knock-outfase van de Champions League, maar kwam al verrassend goed voor de dag in de groepsfase. De Turken haalden veertien punten in een poule met FC Porto, RB Leipzig en AS Monaco. De grootste surprise tot nu toe moest in München komen, maar al in de zestiende minuut ging de hoop op een stunt grotendeels verloren. Ex-PSV'er Atiba Hutchinson speelde de bal achteloos terug richting Vida en zag daarbij Robert Lewandowski over het hoofd. De pass was bovendien onzuiver, waardoor de Pool kon onderscheppen en Vida aan de noodrem moest trekken. De knipoog-Kroaat kreeg direct rood voor zijn te late sliding vlak buiten het strafschopgebied.

Dat James Rodríguez de bal net naast schoot uit de vrije trap was een geluk bij een ongeluk voor de ploeg van Jeremain Lens en Ryan Babel. Laatstgenoemde begon onder toeziend oog van Ronald Koeman in de basis, terwijl Lens reserve was. De bondscoach zag ook dat Besiktas niet anders kon dan zich beperken tot counteren en tegenhouden. Bayern, waar Arjen Robben buiten de basiself was gelaten, voerde de druk almaar op. Het resulteerde in mogelijkheden voor onder anderen Mats Hummels, die doelman Fabricio geweldig zag redden op zijn kopbal. David Alaba had ook geen geluk bij de afwerking.

Ondanks enkele gevaarlijke counters van Besiktas via Ricardo Quaresma en Vágner Love was het wachten op de goal van Bayern. Die kwam er in de 43ste minuut na een aanval over links. Kingsley Coman legde terug op David Alaba en dankzij de Oostenrijker viel de bal voor de voeten van Müller. De Duitser stond niet buitenspel omdat Caner Erkin terug was gezakt en werkte de bal van dichtbij tegen de touwen: 1-0. Direct na die openingstreffer viel Robben al in voor James, die gehavend was nadat Müller eerder in de eerste helft van dichtbij een bal tegen zijn gezicht had geschoten en kuitklachten had.

Onder anderen Pepe appelleert tevergeefs voor buitenspel bij de 1-0 van Thomas Müller.
Onder anderen Pepe appelleert tevergeefs voor buitenspel bij de 1-0 van Thomas Müller.

Met Robben als rechtsbuiten drukte Bayern na rust door. De ploeg van Jupp Heynckes gunde Besiktas geen moment om op adem te komen of een fase met balbezit. Voor het tiental ging het in de 53ste minuut opnieuw mis. Lewandowski werd in het strafschopgebied vrijgespeeld en de spits had voldoende overzicht om de inlopende Coman te spotten. De bal werd uitstekend teruggelegd op de Fransman, die Fabricio vervolgens kansloos liet met zijn lage en harde schot.

Waar Besiktas in de eerste helft met tien man nog speldenprikjes uitdeelde, zat zelfs een doelpoging er in het tweede bedrijf lange tijd niet in. Het was eenrichtingsverkeer met als grote vraag of het tweeluik in München al beslist zou worden. Bij Bayern leefde het besef dat daar een derde goal voor nodig was en dus werd gecontroleerd de aanval gezocht. Toen Robben bij een aanval versnelde, was het luttele tellen later wederom raak. Na de bal te hebben gekregen van de Nederlander gaf Joshua Kimmich scherp voor richting Müller. De Duitser zorgde met zijn tweede goal van de avond voor een 3-0 stand.

Even leek er nog een aansluitingstreffer te komen dankzij Anderson Talisca, maar de Braziliaan gleed op het moment van schieten weg. Die spaarzame kans was het lichtpuntje voor Besiktas in een tweede helft die voor de bezoekers steeds maar ellendiger werd. Met nog ruim tien minuten te gaan zorgde Lewandowski voor de 4-0 door alert te reageren na een redding van Fabricio op een schot van Mats Hummels. Het slotakkoord kwam ook op naam van Lewandowski, die de eindstand bepaalde op 5-0 na voorbereidend werk van Robben en Müller.

Weer was Robben dus belangrijk bij een aanval. In de 46 minuten die hij speelde, had de rechtsbuiten meer balcontacten (46) dan iedere veldspeler van Besiktas. Daarnaast was er in München niemand die meer kansen creëerde (4). In de kwartfinale kan hij op 34-jarige leeftijd wederom zijn kwaliteiten op het hoogste podium tonen. De return tegen Besiktas in Istanbul op 14 maart is een formaliteit.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.