Robben kan op speciale Champions League-avond in voetsporen Seedorf treden

Reacties

Arjen Robben staat op de drempel van een jubileum in de Champions League. De aanvaller van Bayern München kan woensdagavond als tweede Nederlander ooit voor de honderdste maal in het miljardenbal spelen.

Robben kan op speciale Champions League-avond in voetsporen Seedorf treden

Daarmee treedt Robben, die recent afzwaaide bij het Nederlands elftal, in de voetsporen van Clarence Seedorf, die recordhouder is met 125 optredens in het toernooi. Onlangs stak hij Edwin van der Sar, die op 98 duels staat, al voorbij in de teleurstellende ontmoeting met Paris Saint-Germain (3-0 nederlaag).

Woensdag wacht de kans op revanche voor Bayern, in het thuisduel met Celtic. Op de bijzondere avond voor Robben kan de rechtsbuiten ook stijgen in het rijtje van Nederlandse doelpuntenmakers in de Champions League. Of Ruud van Nistelrooy (56 goals) ooit nog achterhaald gaat worden is zeer de vraag, maar Robben kan in ieder geval Patrick Kluivert en Roy Makaay achter zich laten. De teller stopte bij beiden op 29 treffers.

Dat aantal produceerde Robben in vijftien jaar tijd ook, met negentien assists als bonus. De 33-jarige aanvaller debuteerde in 2003 in de Champions League tijdens PSV - Borussia Dortmund (1-3), toen huidige ploeggenoten Joshua Kimmich en Kingsley Coman nog maar net van de kleuterschool kwamen. In het daaropvolgende anderhalve decennium, waarin Robben ook de shirts van Chelsea en Real Madrid droeg in het toernooi, vormt een andere Europese ontmoeting met Dortmund het absolute hoogtepunt van Robbens Champions League-carrière.

Extase bij Arjen Robben na zijn winnende goal in de finale van 2013.
Extase bij Arjen Robben na zijn winnende goal in de finale van 2013.

In 2013 bezorgde hij Bayern hoogstpersoonlijk de eindzege door in de slotfase van de finale de bal langs doelman Roman Weidenfeller te tikken (2-1). De extase die daarop volgde ontsprong ook uit de decepties in de finales van 2010 en 2012, tegen respectievelijk Internazionale (2-0) en Chelsea (1-1). Tegen de Engelsen miste Robben een strafschop, waarna de tegenstander er in de penaltyreeks met de winst vandoor ging.

Hoewel Robben drie jaar later beslissend was, was dat niet zijn beste CL-jaargang. Het seizoen dat Bayern titelhouder was, in 2013/14, produceerde Robben zijn beste campagne met vier doelpunten en zes assists in tien duels.

Destijds trof Bayern in de groepsfase onder meer CSKA Moskou, dat de favoriete tegenstander van Robben in het toernooi is. De 96-voudig international maakte drie doelpunten en leverde twee assists tegen de Russen. Ook Arsenal is een voor Robben geliefde opponent: hij verloor van The Gunners slechts één van de acht wedstrijden, waarin hij drie keer doel trof. Robben ontmoet Liverpool niet graag: uit zeven confrontaties haalde hij nul zeges, nul goals en nul assists.

Nog nooit speelde Robben tegen Celtic. Woensdagavond is met het aanstaande jubileum en de kans om Kluivert en Makaay te overtreffen een ideaal moment voor een vuurdoop tegen de Schotten.

Champions League-optredens Arjen Robben   
ClubDuelsGoalsAssists
PSV1030
Chelsea1921
Real Madrid1111
Bayern München592317
Bekijk hier de beelden van hoe Bayern München eenvoudig afrekende met SC Freiburg.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.