Robben en Van Persie bouwen aan ongekende reeksen

Reacties

Arjen Robben en Robin van Persie presteren als nooit tevoren in het Nederlands elftal. Beide aanvallers maakten dit WK al drie doelpunten en bouwen in Oranje aan fraaie doelpuntenreeksen. Een overzicht.

Robben en Van Persie bouwen aan ongekende reeksen

● Robben was in zijn laatste acht interlands goed voor acht doelpunten. De aanvaller van Bayern München kwam in die reeks alleen in de oefeninterland tegen Ghana (1-0 zege) niet tot scoren.

● Van Persie maakte liefst twaalf doelpunten in zijn laatste dertien optredens voor Oranje. Die serie begon met een treffer in de vriendschappelijke wedstrijd tegen China op 11 juni van het vorige jaar en behelst drie duels waarin de aanvoerder van Oranje minstens twe keer scoorde: tegen Andorra (0-2, twee goals), Hongarije (8-1, drie) en Spanje (5-1, twee).

● Oranje speelde dit seizoen dertien interlands waarin het 29 keer scoorde. Robben en Van Persie namen samen liefst 65 procent (negentien) van die productie voor hun rekening. Robben maakte deze jaargang in Oranje acht goals in negen duels, terwijl Van Persie al elf keer scoorde in elf interlands.

● Hoe bijzonder die elf Oranje-doelpunten van Van Persie in dit seizoen zijn, blijkt wel na een rondgang langs de voornaamste topschutters in de historie van het Nederlands elftal. Alleen Patrick Kluivert maakte ooit meer doelpunten in één jaargang: hij kwam in 1999/00 tot veertien treffers in veertien interlands.

● Robben en Van Persie zijn met respectievelijk negen en zeventien goals de twee meest productiefste spelers onder het bewind van Van Gaal. Samen zijn de twee aanvallers goed voor 42 procent van de 92 doelpunten die Oranje onder de huidige keuzeheer maakte.

● Inclusief de wedstrijden die Robben en Van Persie dit seizoen voor hun club speelden, staat de teller voor beide internationals al op 29 doelpunten. Robben kwam namens Bayern München tot 21 goals in 45 officiële duels, terwijl Van Persie bij Manchester United goed was voor achttien treffers in 28 wedstrijden.

● Met zijn treffer tegen Australië voerde Van Persie de totaalproductie in zijn loopbaan (voor clubs en land) op naar 247 goals in 519 officiële duels. De voormalige Feyenoorder heeft dus nog drie doelpunten nodig om de magische grens van 250 doelpunten in zijn carrière te bereiken. De vraag is of dat nog tijdens dit WK lukt. Oranje speelt weliswaar nog minimaal twee wedstrijden, maar daarvan moet Van Persie de eerste (tegen Chili) missen vanwege een schorsing.

● In de laatste negen competitieve interlands van Oranje stond telkens de naam van Robben en/of Van Persie op het scoreformulier. De laatste keer dat dat níet gebeurde, was op 12 oktober 2012 (thuis tegen Andorra in de WK-kwalificatie, 3-0). Zowel Robben als Van Persie kwam toen niet in actie voor Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.