Road to the final: alles valt op zijn plek bij zuinig Portugal

Reacties

Portugal speelt zondag (21.00 uur) voor de tweede keer een EK-finale. En dat door maar één van de zes voorgaande duels in reguliere speeltijd te beslissen. Bekijk hier nog eens de route die de ploeg van Fernando Santos aflegde om in de finale te komen.

Road to the final: alles valt op zijn plek bij zuinig Portugal

Portugal – IJsland 1-1
Portugal begint met een valse start aan het toernooi. De frustraties zijn duidelijk merkbaar bij sterspeler Cristiano Ronaldo, die de mentaliteit van de defensief ingestelde IJslanders vervloekt. Wellicht zal hij er na de sensationele kwartfinaleplaats van het Scandinavische land anders over denken, want dit gelijkspel is achteraf gezien misschien niet eens zo verrassend.

Portugal – Oostenrijk 0-0
Hoewel de uitslag misschien anders doet vermoeden, speelt Portugal een zeer behoorlijke tweede groepswedstrijd. Ronaldo krijgt vlak voor tijd de uitgelezen kans om het optreden van de Portugezen met drie punten te belonen. Hij stuurt de uitblinkende keeper Robert Almer van de Oostenrijkers ook vakkundig de verkeerde kant op vanaf de stip, maar zijn inzet raakt de paal.

Hongarije – Portugal 3-3
Ronaldo rekent af met alle kritiek door twee keer te scoren in het afsluitende pouleduel, waarvan zijn eerste treffer (de 2-2) een magistraal hakje is. Drie keer dreigt vroegtijdige uitschakeling en komt het elftal van Santos terug van een achterstand. Een gelijkspel volstaat uiteindelijk voor een zeer zuinige kwalificatie voor de achtste finale.

Kroatië – Portugal 0-1 (na verlenging)
In misschien wel het saaiste duel van dit EK zorgt Kroatië in de 116de minuut met een kopbal op de paal van Ivan Perisic voor het eerste opwindende moment, gevolgd door een dodelijke tegenstoot via Nani, Ronaldo en uiteindelijk afmaker Ricardo Quaresma. Renato Sanches en José Fonte geven het 120 minuten gebroddel nog een zwart randje met smerige overtredingen, overigens zonder gevolgen.

Polen – Portugal 1-1 (Portugal wns)
Net als Portugal kampt ook tegenstander Polen met een sterspeler die nog niet goed uit de verf komt, maar Robert Lewandowski laat in dit duel snel van zich spreken. Na een van richting veranderd schot van tienersensatie Sanches moeten strafschoppen de doorslag geven. Rui Patricio pakt uiteindelijk de penalty van Jakub Blaszczykowski, waardoorde Portugezen zonder een overwinning in reguliere speeltijd de halve finale halen.  

Portugal – Wales 2-0
De titanenstrijd tussen Ronaldo en zijn Real Madrid-ploeggenoot Gareth Bale wordt uiteindelijk beslist door Ronaldo, die met een krachtige kopbal en door Nani tot doelpunt gepromoveerde knal van afstand de doorslag geeft. Tijdens deze eerste zege vallen veel dingen op hun plek bij de Portugezen en evenaart Ronaldo de EK-topscorer aller tijden Michel Platini met zijn negende treffer op een Europese eindronde. In de finale krijgt hij de kans nóg meer voetbalgeschiedenis te schrijven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.