RKC Waalwijk al in vijf minuten klaar met Groningen

FC Groningen kwam op eigen veld een dramatische start niet meer te boven. RKC Waalwijk keerde met de drie punten huiswaarts (0-3).

FC Groningen had zaterdag tevergeefs bij de KNVB aangeklopt om de wedstrijd niet door te laten gaan vanwege de kou. 'Dit betekent dat wij professionals moeten zijn en wij ons dus klaarmaken voor de wedstrijd’, zei directeur Hans Nijland gisteren.

Het publiek in Euroborg moet in de ogen hebben gewreven. De wedstrijd was koud vijf minuten oud toen RKC Waalwijk al een riante voorsprong had. In de eerste minuut bestrafte scheidsrechter Richard Liesveld een overtreding van Kees Kwakman op Krisztián Németh. Rick ten Voorde benutte de strafschop.

FC Groningen bood drie minuten later RKC Waalwijk andermaal de helpende hand. Petter Andersson passeerde na een corner van Sander Duits zijn eigen doelman Luciano. In de laatste minuut van de eerste helft maakte de sluitpost met een uiterste krachtsinspanning een wonderschone poging van Németh onschadelijk.

Met de moed der wanhoop probeerde FC Groningen de dramatische start in de tweede helft goed te maken. Trainer Pieter Huistra moest echter constateren dat zijn ploeg ondanks een overwicht nauwelijks kansen creëerde. Na de 3-0 van Guy Ramos (na ruim een uur) was het lot van FC Groningen bezegeld.

Door de nederlaag raakt FC Groningen verder achterop in de strijd om Europees voetbal. RKC Waalwijk maakte een sprong op de ranglijst. De Brabanders voeren het rechterrijtje aan. Foto: VI Images