RKC heeft aan goals van Oukili niet genoeg tegen Excelsior

RKC Waalwijk heeft een voorsprong uit de handen laten glippen in het duel met concurrent Excelsior. Het team van Henk Fraser leek door twee goals van Yassin Oukili de stap naar de middenmoot van de Eredivisie te zetten, maar door een comeback van de Rotterdammers liep het anders.

RKC Waalwijk
2 - 2
Excelsior
Excelsior

Oukili was eerder dit seizoen al belangrijk met goals bij de overwinningen op Vitesse en FC Volendam. Tegen Excelsior liet de 22-jarige middenvelder opnieuw zien gevoel voor de ruimte en timing te hebben. Bij een aanval over rechts dook Oukili op het juiste moment op de juiste plek op. Rechtsback Julian Lelieveld zag de ruimte bij zijn ploeggenoot en bereikte hem met een lage voorzet. Excelsior-doelman Stijn van Gassel was kansloos bij de inzet van Oukili, die zo in de 21ste minuut de 1-0 maakte.

Die tegengoal was voor Excelsior pas de vijfde tegengoal in dit seizoen in de eerste helft. Alleen PSV had voorafgaand aan deze Eredivisie-speelronde minder tegengoals gekregen voor rust dan het team van Marinus Dijkhuizen. Van alle Eredivisie-teams had Excelsior in de eerste dertien speelrondes wel de meeste goals geïncasseerd in de tweede helft. Bij de 2-0 van RKC in de zestigste minuut hadden de Rotterdammers ronduit pech. Bij een aanval waar het tempo uit leek te zijn, viel de bal goed voor Oukili. Zijn schot vanaf ongeveer twintig meter werd dusdanig van richting veranderd dat Van Gassel opnieuw kansloos was: 2-0.

Vaessen overkwam in de 74ste minuut min of meer hetzelfde als zijn collega aan de andere kant. Een kopbal van invaller Nikolas Agrafiotis kwam tegen RKC-verdediger Dario Van den Buijs aan. De bal stuiterde zo de rechterhoek in, terwijl Vaessen verbouwereerd toekeek. Excelsior ging op jacht naar meer en vond dat tien minuten voor het einde. Bij de 2-2 kwam Vaessen wel in de buurt. De doelman kreeg zijn hand tegen de bal bij een fraaie vrije trap van Julian Baas, maar kon de poging onvoldoende keren. Baas redde zo een punt voor Excelsior, dat knap negende staat. Voor nummer dertien RKC is de rode streep nog angstvallig dichtbij.