River Plate staat centraal in dopingschandaal

Reacties

Het zijn allerminst de gelukkigste dagen voor River Plate. Terwijl aartsrivaal Boca Juniors nog aan het bijkomen is van het vieren van het veroveren van de Argentijnse titel, staan Los Millonarios in het strafbankje na twee positieve dopingtests.

River Plate staat centraal in dopingschandaal

Maandag diende de zaak tegen Lucas Martínez Quarta en Camilo Mayada. De twee werden na afloop van wedstrijden in de strijd om de Copa Libertadores betrapt op het gebruik van verboden middelen. River Plate zegt verrast te zijn en dat het gaat om vervuilde voedingssupplementen als oorzaak van de positieve plas.

Maar het is meer dan deze twee individuele gevallen, het is aanleiding voor complottheorieën. In Zuid-Amerika worden vraagtekens gezet of de CONMEBOL wel het achterste van haar tong heeft laten zien. Zijn het daadwerkelijk maar twee gevallen, zoals de Argentijnse club zelf officieel naar buiten bracht? La Nación opperde dat zelfs zeven spelers van River Plate de dopingregels hebben overtreden. Dat zou verregaande consequenties hebben voor Los Millonarios aangezien volgens de reglementen een club kan worden uitgesloten als er in één seizoen meer dan twee spelers tegen de lamp lopen.

Naar verluidt is Sebastián Driussi (foto) een van de dopingzondaars die (nog) niet is aangeklaagd. De 21-jarige aanvaller maakt voor een bedrag van vijftien miljoen euro de overstap van River Plate naar Zenit Sint-Petersburg, zo meldt TyC Sports. De vraag is of die transfer wel doorgaat als Driussi in de beklaagdenbank zit met een dreigende schorsing boven het hoofd.

Volgens voormalig Paraguayaans international José Luis Chilavert stinkt deze zaak. 'Ze moeten ons niet voor de gek houden. River Plate moet worden uitgesloten van de strijd om de Copa Libertadores', zei de oud-doelman. 'De corruptie gaat verder. Alejandro Domínguez (de Paraguayaanse CONMEBOL-voorzitter,red.) heeft River-president Rodolfo D'Onofrio bij de FIFA binnengeloodst.' D'Onofrio zou zijn goede banden bij de CONMEBOL hebben gebruikt om zijn club te behoeden voor zware sancties.

De dopingverhalen rond River Plate lijken ook niet op zichzelf te staan. Het Duitse ARD kwam twee weken geleden met documentaire over de smerige praktijken in het Zuid-Amerikaanse voetbal. Onder andere werd een bedrijf in het Paraguayaanse Acunción bezocht, dat zich had gespecialiseerd in het vervaardigen van doping voor ook het Zuid-Amerikaanse topvoetbal. Ook in Europa komen verhalen naar buiten over het wijdverbreid gebruik van verboden middelen. Rusland wees de beschuldigingen aan haar adres van de hand.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.