Riqui Puig, poëtische troonopvolger met een babyface

Reacties

Het lijkt er sterk op dat fans van Barcelona binnenkort weer kunnen juichen voor een nieuwe, zelfopgeleide parel op het middenveld. Nu Xavi en afgelopen seizoen nog Andrés Iniesta hebben afgezwaaid, ligt de weg vrij voor de achttienjarige spelmaker Ricardo Riqui Puig Martí. Het talent maakt deze voorbereiding een geweldige indruk. 'Hij vormt de toekomst van Barcelona, maar maakt ook deel uit van het heden.'

Riqui Puig, poëtische troonopvolger met een babyface

De juryleden van de ABN Amro Future Cup - het internationale Onder 17-toernooi met Pasen, op sportcomplex De Toekomst van Ajax - kijken elkaar aan het eind van de editie van 2016 met een grote grijns aan. Het toernooi loopt op zijn einde en dus moet de prijs voor 'Beste Speler van het Toernooi' weer worden uitgereikt. Niemand zal het hardop zeggen (en eerlijk is eerlijk: vaak heeft vijfvoudig winnaar Ajax ook gewoon de uitblinkers in huis) maar ook in 2016 zou het toch wel héél wenselijk zijn als een speler van de gastheer de prijs krijgt.

Het toernooi is sinds 2010 negen keer georganiseerd, in die jaren ging de MVP-award liefst zes keer naar een Ajacied. In 2011 en 2013 gingen Anderlecht-talenten Dennis Praet en Nabil Jaabi er met de prijs vandoor, maar zij werden in die jaren toch vooral aangekeken als onuitgenodigde gasten die luidruchtig een Amsterdams feestje kwamen verstieren. Davy Klaassen (2010), Queensy Menig (2013), Abdelhak Nouri (2014), Matthijs de Ligt (2015), Ryan Gravenberch (2017) en Naci Ünüvar (2018) waren winnaars die de handen van het thuispubliek pas écht op elkaar kregen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Maar in 2016 kan de jury er niet omheen, al zouden ze het willen. Hoewel Barcelona de finale niet eens haalt (Anderlecht en Arsenal spelen de eindstrijd) steekt één speler er met kop en schouders bovenuit. Figuurlijk, want Riqui Puig is nauwelijks twee turven hoog. Zelfs het shirt van Barcelona Onder-17 is te groot voor hem, maar wat hij binnen de lijnen laat zien is fenomenaal. Puig komt tussen de linies, is de grote gangmaker op het middenveld, strooit met heerlijke passjes en laat de aanwezige fans watertanden. De prijs is meer dan verdiend.

Poëzie
Nu, ruim twee jaar later, maakt ook het grote publiek langzaam kennis met Puig. De geboren Catalaan stapte in 2013 over van UFB Jàbac Terrassa naar het wereldberoemde La Masia, waarna hij afgelopen februari debuteerde voor Barcelona B, op het tweede niveau van Spanje. Kenners omschrijven hem als een fijnbesnaarde technicus met een bescheiden, vriendelijk karakter. Hij is een sportfanaat bovendien. Zelf was hij een begaafd tennisser, zijn broer Ton is een talentvol hockeyer, zijn vader Carlos was profvoetballer bij Terrassa FC.

Ernesto Valverde nam hem de afgelopen weken mee naar de Verenigde Staten voor de International Champions Cup, dat vertrouwen betaalt de jongeling dubbel en dwars terug. Tegen Tottenham Hotspur mocht hij al voor rust invallen, tegen AS Roma en AC Milan kwam hij halverwege binnen de lijnen. Met name in die laatste wedstrijd maakte hij grote indruk.

Het optreden van Puig leidde bijvoorbeeld tot lovende woorden van AC Milan-trainer Gennaro Gattuso. 'Hij is spectaculair', jubelde de Italiaan na de wedstrijd op de persconferentie. 'Bij Barça hebben ze allemaal spelers die eruit zien als kinderen, maar een onnavolgbare balbehandeling hebben. Jaloersmakend. Ze hebben alles wat voetbal zo mooi maakt, het lijkt wel poëzie. Ik hoorde een tijdje geleden al verhalen over Riqui, nu heb ik het zelf kunnen zien. Zoiets valt niet te copy-pasten, hij vóélt het spelletje gewoon.'

Ook trainer Valverde voorspelt een glansrijke (nabije) toekomst. 'Jonkies als Riqui, maar ook Juan Miranda, hebben bijzonder veel indruk op me gemaakt. Tegen ijzersterke tegenstanders bovendien. Ik weet zeker dat zij niet alleen de toekomt van Barcelona vormen, maar ook deel uit gaan maken van het heden.' Riqui Puig wordt over precies een week negentien jaar, waarmee hij zeker niet de allerjongste debuterende groeibriljant zal worden. Maar dat we de komende jaren nog veel van hem gaan horen, lijkt wel vast te staan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.