Reza kopt Iran naar groepswinst, recordreeks duurt voort

Reacties

Reza Ghoochannejhad heeft Iran in het laatste pouleduel met de Verenigde Arabische Emiraten op de valreep naar groepswinst gekopt (1-0). De voormalige spits van SC Cambuur, FC Emmen, Go Ahead Eagles en SC Heerenveen voorkwam daarmee ook dat er een einde kwam aan de recordreeks van zeges op de huidige editie van de Azië Cup.

Reza kopt Iran naar groepswinst, recordreeks duurt voort

Tot vandaag hadden alle twintig wedstrijden op het Aziatisch kampioenschap een winnaar opgeleverd. Het betekende een verbetering van een record op alle grote toernooien, dat al overeind stond sinds het WK 1930 (achttien opeenvolgende zeges). Bij het treffen tussen Iran en de VAE leek daaraan een einde te komen, maar dankzij een later treffer van Reza (foto) is het record nu nog scherper gezet naar 22 duels.

Reza kwam na 72 minuten als invaller binnen de lijn en kopte in de negentigste minuut van dichtbij raak bij een corner. NEC-aanvaller Alireza Jahanbakhsh was toen al naar de kant gehaald door bondscoach Carlos Queiroz, die Iran door de late zege op de VAE naar de koppositie in Groep C leidde. Eerder won Iran ook al van Qatar (1-0) en Bahrein (2-0), dat maandag tegelijkertijd beslag legde op de derde plaats door de Qatarezen met 2-1 te verslaan.

Door als eerste te eindigen in Poule C ontloopt Iran in de kwartfinale waarschijnlijk titelverdediger Japan, dat dinsdag als koploper begint aan de laatste speelronde van Groep D. Achter Japan strijden Irak en Jordanië nog om de tweede plaats, al kan ook het land van de ex-VVV Venlo-spelers Keisuke Honda en Maya Yoshida nog uit het toernooi vliegen bij een nederlaag tegen Jordanië en een zege van Irak. Australië, China, Oezbekistan en Zuid-Korea waren al geplaatst voor de kwartfinale.

Bekijk hier al onze video's