Remise bij Shakhtar brengt Sevilla dichter bij unieke trilogie

Shakhtar Donetsk heeft in de halve finale van de Europa League op eigen veld genoegen moeten nemen met een gelijkspel. Bekerhouder Sevilla legde met een 2-2 remise in Oekraïne de basis voor een derde finale op rij.

Met het pakken van een finaleplaats kon Shakhtar Donetsk revanche nemen voor de pijnlijke uitschakeling in het UEFA Cup-toernooi in 2007 door Sevilla, dat negen jaar geleden door een treffer in de slotseconden van keeper Andrés Palop in de race bleef. Uiteindelijk won de Spaanse formatie na verlenging in Donetsk (2-3), om vervolgens in mei voor de tweede keer op rij de Europese beker te winnen.

Inmiddels heeft Sevilla vier keer die cup gewonnen, waarvan twee keer in de afgelopen twee seizoenen. Een ongekende trilogie in de Europa League, en de voorloper het UEFA Cup-toernooi, is zeker mogelijk na de heenwedstrijd in Oekraïne.

De Spaanse start was hoopgevend. In de zesde minuut opende Vitolo de score namens Sevilla. De aanvaller schoot bekeken in nadat hij tegenstander Yaroslav Rakitskiy had uitgekapt. De Oekraïense verdediger nam zijn revanche door halverwege de eerste helft met een splijtende pass de defensie van Sevilla te openen.

Marlos schatte de pass op waarde en benutte de gecreëerde ruimte om de score gelijk te trekken. De Braziliaanse aanvaller stond tien minuten voor rust aan de basis van een verdiende voorsprong van Shakhtar. Na een individuele actie en knappe voorzet kopte Taras Stepanenko de 2-1 binnen. Het was een magere marge gezien het overtuigende antwoord op de valse start.

In de tweede helft herstelde Sevilla zich. De ploeg van trainer Unai Emery was dichter bij de 2-2 dan Shakhtar bij de 3-1. Zo werd een kwartier voor het laatste fluitsignaal de gelijkmaker van Kevin Gameiro afgekeurd wegens buitenspel. De thuisploeg riep het onheil over zichzelf af. In de 82ste minuut viel dan ook die gelijkmaker.

Krohn-Dehli
Vitolo ging onderuit na een actie van Facundo Ferreyra. Gameiro benutte de strafschop en hielp Sevilla zo aan een gunstige uitgangspositie. Naast het gelijkspel verloor Sevilla wel Michael Krohn-Dehli. De voormalig Ajacied stond een kwartier in het veld toen het noodlot toesloeg. De Deense middenvelder ging onderuit na een duel met Facundo Ferreyra en schreeuwde het uit. Het was een smet op een fijne avond in Oekraïne.

Trainer Mircea Lucescu zal na de teleurstellende avond uit de ervaringen van 2007 ook moed kunnen putten. Negen jaar geleden eindigde de eerste wedstrijd van Shakhtar in en tegen Sevilla in een 2-2 gelijkspel. De Roemeense coach zal zijn ploeg ongetwijfeld in de aanloop naar de return van volgende week de beelden van 2007 laten zien ter motivatie, in de hoop dat dan de rollen zijn omgedraaid en Shakhtar doorgaat.