Remise AZ in Arnhem bezorgt Ajax leiding in Eredivisie

AZ heeft zijn koppositie in de Eredivisie moeten afstaan aan Ajax. In een enerverende wedstrijd tegen Vitesse moest de Alkmaarse ploeg genoegen nemen met een punt (2-2). Het is voor het eerst sinds 11 september dat Ajax de leiding neemt in de Eredivisie.

Met het punt kwam AZ nog goed weg. De formatie van trainer Gertjan Verbeek overleefde het laatste half uur, waarin Vitesse met een man meer een overwicht had zonder echt gevaarlijk te worden.

De Arnhemse ploeg kwam in de 63ste minuut tegen tien man te staan na de tweede gele kaart van de middag voor Brett Holman na een overtreding op Renato Ibarra. De Australische aanvaller is daardoor geschorst voor het duel met FC Twente op woensdag 11 april.

Door de uitsluiting moest AZ zich beperken tot het verdedigen van het punt in plaats van te jagen op een overwinning, waarmee de eerste plaats in de Eredivisie weer op Ajax werd heroverd. De Alkmaarders hadden de zaken achterin goed op orde en doken zelfs enkele keren gevaarlijk op voor het Arnhemse doel.

Het gelijkspel voelde voor AZ enerzijds als een morele overwinning door de rode kaart voor Holman maar anderzijds ook als een nederlaag. De Alkmaarse ploeg was in de eerste helft sterker geweest dan Vitesse, dat dankzij een toevalstreffer van Guram Kashia in de 36ste minuut langszij kwam.

De Georgische verdediger troefde AZ-aanvoerder Niklas Moisander af na een lukrake trap van Frank van der Struijk. Met de rake kopbal was de openingstreffer van Jozy Altidore van enkele minuten eerder ongedaan gemaakt.

In de tweede helft kwam Vitesse sterk uit de startblokken. Marco van Ginkel zette de Arnhemmers in de 47ste minuut met een kopbal op voorsprong. Met het nodige geluk kwam dit keer AZ op gelijke hoogte. Simon Poulsen raakte een inzet van Holman licht, maar het was genoeg om Vitesse-doelman Piet Velthuizen het nakijken te geven. Voor AZ was dat voldoende voor ene punt, maar niet voor de koppositie. Foto: VI Images