Rekik klaar in Europa, Arsenal ondanks nederlaag groepswinnaar

Na vijf speelrondes in de Europa League zijn er enkele beslissingen gevallen in de Europa League. Na de donderdagavond is Arsenal zeker van de groepswinst, terwijl Karim Rekik met Hertha BSC uitgeschakeld is in Europa.

Groep H
Als enige club in de groep was Arsenal al zeker van de volgende ronde. In Duitsland trad manager Arsène Wenger tegen 1. FC Köln wederom aan met een veredeld B-elftal, waardoor spelers als Ainsley Maitland-Niles, Mathieu Debuchy en Francis Coquelin weer eens wat speelminuten maakten. Laatstgenoemde was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt, maar het schot van de Fransman eindigde op de paal.

In de tweede helft kwamen de Duitsers verrassend op voorsprong. De hekkensluiter van de Bundesliga kreeg een makkelijk gegeven penalty, nadat Debuchy aanvaller Sehrou Guirassy met een stevige schouderduw neerlegde. Guirassy zelf ging achter de bal staan en faalde niet vanaf elf meter. Bij dit doelpunt bleef het in Keulen, waardoor FC Köln uitzicht houdt op een vervolg in het Europese toernooi. Voor Arsenal is de nederlaag geen bijzonder groot probleem, want The Gunners zijn al zeker van de koppositie in Groep H. Dit komt ook omdat BATE Borisov en Rode Ster Belgrado niet tot scoren kwamen tegen elkaar.

Groep J
Hertha BSC is na de winterstop klaar met voetballen in Europa. Met Rekik in de basis moest Hertha aan de bak in Spanje. Tegen Athletic Bilbao was een driepunter meer dan welkom voor de Duiters, aangezien Hertha onderaan stond in Groep J. Het begin van de uitploeg was goed, aangezien Mathew Leckie na 25 minuten de 0-1 binnenkopte bij de eerste paal. Bilbao had binnen tien minuten echter een antwoord. Iñaki Williams werd naar de grond getrokken in de zestien, waardoor Aritz Aduriz - in het seizoen 2015/16 met tien doelpunten nog topscorer van de Europa League - vanaf de penaltystip voor de 1-1 kon zorgen.

Lang kon Bilbao niet genieten van het doelpunt, want na een razendsnelle aanval was het Davie Selke die één minuut na de 1-1 met het hoofd voor de 1-2 zorgde. Aduriz mocht na ruim een uur echter weer aanleggen vanaf elf meter, na een handsbal van aanvoerder Sebastian Langkamp. De spits bleef opnieuw ijskoud en zorgde voor de 2-2. Williams bepaalde in de laatste tien minuten de eindstand op 3-2, waarmee het pleit voor Hertha beslecht was.

In de andere wedstrijd in deze groep won stuntploeg Östersunds FK met 2-0 van Zorya Luhansk, waardoor de Zweden zeker zijn van een plek in de zestiende finales. Of Östersunds de koppositie in Groep J kan behouden, moet begin december blijken. Dan neemt de club het op tegen Hertha.

Groep L
Voor Zenit Sint-Petersburg was deelname aan de knock-outfase al een zekerheid voor deze speeldag, maar tegen voetbaldwerg Vardar Skopje pakten de Russen nog even uit. Al na vijftien minuten was het raak voor de thuisploeg. Vardar stond niet goed opgesteld bij een ingooi en Dmitriy Poloz profiteerde optimaal na een goede loopactie. Voor rust werd het nog 2-0 via Emiliano Rigoni. Daarvoor had Artem Dzyaba verzuimd om de voorsprong te verdubbelen vanaf elf meter. Zijn inzet werd gekeerd door de goalie van Vardar. De Macedoniërs redden in de slotfase via Dejan Blazevski nog de eer: 2-1.

Rosenborg BK - Real Sociedad 0-1
Ajax-beul Rosenborg BK wist voor deze speeldag dat het een lastig karwei zou worden om door te gaan in de Europa League. De Noren stonden op vier punten en moesten met Real Sociedad de eerste horde richting de tweede plek nemen. Na rust leek Rosenborg daarin te slagen, maar een doelpunt werd afgekeurd omdat de goalie van Sociedad werd gehinderd bij het verwerken van een lange bal. Tot overmaat van ramp maakte Mikel Oyarzabal vlak voor tijd ook nog de 0-1, waardoor alles beslist is in Groep L.