Rekik en Dilrosun door na ware thriller, Dost ontpopt zich tot bekerheld

Borussia Dortmund is woensdagavond doorgedrongen tot de tweede ronde van het Duitse bekertoernooi. Op eigen veld rekenden Die Schwarz-Gelben af met Borussia Mönchengladbach. Ook Hertha BSC bereikte de volgende ronde, zij het pas na strafschoppen. Bas Dost nam op zijn beurt twee treffers voor zijn rekening bij Eintracht Frankfurt, dat de avond afsloot met winst.

Borussia Dortmund
2 - 1
Borussia Mönchengladbach

De thuisclub kreeg in de eerste helft al een paar mogelijkheden, maar Thorgan Hazard schoot over, Jadon Sancho schoot net naast en daarna kwam Hazard nogmaals dichtbij. Een geweldige poging van de Belg eindigde op de lat. De beste kans voor Die Fohlen was voor Marcus Thuram, maar die moest het afleggen tegen doelman Marwin Hitz.

Trainer Lucien Favre besloot in de tweede helft een extra aanvaller in te brengen en bracht Achraf Hakimi voor Jacob Bruun Larsen. Het gewenste effect bleef echter uit, sterker nog: het doelpunt viel aan de overzijde. Thuram kopte volledig vrijstaand binnen op een voorzet van Oscar Wendt en bracht Dortmund aan het wankelen.

Julian Brandt groeide uit tot de man van de avond in Dortmund.

Alsof de thuisclub die tegengoal nodig had om wakker te worden, stond het snel daarna 1-1. Een aanval leek af te slaan, maar ging toch door en Julian Brandt vond met wat geluk de rechterhoek. Diezelfde Brandt maakte vier minuten later met het hoofd zijn tweede en bracht zo verlossing voor Dortmund, dat twee jaar geleden nog beslag legde op de DFB-Pokal.

FC Sankt Pauli
1 - 2
Eintracht Frankfurt

Na zijn drie goals in vijf competitieduels toonde Dost woensdag ook zijn vorm in het toernooi om de DFB-Pokal. Al na vier minuten zette de Nederlander zijn team op het goede spoor in Hamburg, door fraai raak te koppen uit een voorzet van Martin Hinteregger. Amper een kwartier later maakte Dost op randje buitenspel ook zijn tweede met een beheerste stift. Hij dacht voor rust zelfs zijn hattrick te completeren, maar die goal werd geschrapt wegens buitenspel.

Sankt-Pauli kwam voor rust wel terug tot 1-2. De Hamburgse club kreeg na hands van Hinteregger een strafschop, die Waldemar Sobota binnentrapte. Verder dan dat liet Eintracht het niet komen. De bekerwinnaar van het seizoen 2017/18 meldt zich in de volgende ronde.

Hertha BSC
Hertha BSC
ns
3 - 3
Dynamo Dresden

Met Javairo Dilrosun en Karim Rekik in de basis en Daishawn Redan op de bank kwam Hertha BSC in de eerste helft op achterstand. Alexander Jeremejeff bediende in de counter Moussa Koné, die de bal over de keeper werkte (0-1). Meteen na rust kwam het antwoord van de thuisclub. Marius Wolf bediende Dodi Lukebakio, die met rechts van dichtbij het net vond.

Javairo Dilrosun speelde van begin tot eind mee in de thriller.

Daarna was Dilrosun dicht bij een goal, maar de enkelvoudig Oranje-international kopte de bal tegen de lat. Dynamo Dresden voerde enkele aanvallende wissels door en die sorteerden effect, maar de ploeg kreeg eerst het deksel op de neus van Ondrej Duda, die een strafschop benutte.

Op de valreep overkwam Dynamo Dresden echter hetzelfde en schoot Patrick Ebert de bezoekers weer op gelijke hoogte (2-2). In de noodzakelijk geworden verlenging nam de ploeg zelfs de leiding. Onder het toeziend oog van liefst dertigduizend meegereisde uitsupporters (!) werd het 2-3 via Luka Stor.

Terwijl de minuten wegtikten lukte het Hertha niet weer een achterstand weg te werken, maar in de absolute slotseconden joeg Jordan Torunarigha onhoudbaar binnen voor de zesde goal van de avond. Daarop volgden strafschoppen.

Beide ploegen benutten hun eerste twee pogingen, waarna Jannik Müller miste namens Dresden en Rekik hetzelfde deed aan Berlijnse zijde. Toen ook Kevin Ehlers miste namens de bezoekers, had Marko Grujic de sleutel in handen tot de winst. Hij faalde niet en schoot Hertha door naar de volgende ronde.