Recordaankoop Van Dijk beleeft droomdebuut in Merseyside-derby

Virgil van Dijk heeft tijdens zijn eerste wedstrijd in het shirt van Liverpool voor de beslissing gezorgd in de altijd beladen Merseyside-derby. De recordaankoop van The Reds kopte vrijdagavond tegen aartsrivaal Everton raak in de slotfase: 2-1. Liverpool gaat door de winst een ronde verder in het FA Cup-toernooi.

Manager Jürgen Klopp had een mooie vuurdoop in petto voor Van Dijk. De Nederlander maakte zijn debuut in de derby van Liverpool. De Nederlander werd in één klap de duurste winteraanwinst aller tijden, nadat Liverpool ruim tachtig miljoen euro neertelde om hem los te weken bij Southampton.

In zijn eerste 45 minuten als Liverpool-speler had Van Dijk het niet druk. Everton kwam er niet doorheen, terwijl het de thuisclub ook niet lukte om kans op kans te creëren. Na ruim een half uur was het toch raak op Anfield. Mason Holgate hield Adam Lallana vast in de zestien en de scheidsrechter wees gedecideerd naar de stip. Routinier James Milner benutte het buitenkansje: 1-0.

De derby verliep relatief rustig, maar vijf minuten voor rust sloeg de vlam toch in de pan. Holgate wierp Roberto Firmino over de boarding en toen de Braziliaan verhaal kwam halen begon het duw- en trekwerk. Wayne Rooney liet zich in zijn zesde Merseyside-derby ook gelden, maar vooral in negatieve zin. Het teruggekeerde kind van de club ontving al binnen tien minuten een gele kaart na een pittige tackle en werd na vijftig minuten naar de kant gehaald.

Tien minuten na de wissel van Rooney kreeg Van Dijk een kans op zijn eerste doelpunt in het shirt van Liverpool. De ijzersterke verdediger torende na een vrije trap boven iedereen uit, maar zijn kopbal werd gestopt door Everton-goalie Jordan Pickford. De misser van Van Dijk werd enkele minuten later extra zuur. Everton counterde op geweldige wijze na een corner van Liverpool, Gylfi Sigurdsson schoot beheerst raak in de rechterhoek: 1-1.

Van Dijk
Klopp bracht na de gelijkmaker Georginio Wijnaldum in, maar het was Van Dijk die zijn glorieuze moment pakte. Vijf minuten voor tijd klopte hij na een corner Pickford in de lucht en met een krachtige knik kopte de Nederlander Liverpool naar de vierde ronde van het FA Cup-toernooi. Voor Everton zijn de druiven zuur. The Toffees hebben nu al zestien keer op rij niet weten te winnen van Liverpool. In de Premier League staat de club negende, met zeventien punten minder dan de stadsgenoot.

De duurste wintertransfers: van flop Torres tot recordhouder Van Dijk.