Real Madrid bezorgt Barcelona ijskoude douche in El Clásico

Real Madrid heeft zaterdag editie 245 van El Clásico gewonnen. Het Barcelona van trainer Ronald Koeman kwam heel snel terug van een achterstand, maar werd in de tweede helft op de knieën gedwongen door Sergio Ramos en Luka Modric.

Barcelona
Barcelona
1 - 3
Real Madrid
Real Madrid

Voor zowel Barcelona als Real Madrid verliep de voorbereiding op El Clásico niet vlekkeloos. Barcelona ging een week eerder op bezoek bij Getafe met 1-0 onderuit, maar won midweeks wel met 5-1 van Ferencváros bij de start van de groepsfase van de Champions League. Voor Real zat zelfs dat er niet in. Zinedine Zidane zag zijn ploeg eerst in de competitie verliezen van Cádiz (0-1) en vervolgens in de Champions League van Shakhtar Donetsk (2-3).

Dest
Koeman had een basisplaats over voor Sergiño Dest, ondanks de terugkeer van Jordi Alba. Dest kwam aan de rechterkant te staan en terwijl het er vooraf op leek dat Barça in de gebruikelijke 4-2-3-1 ging spelen met Pedri en Ansu Fati op de flanken, bleek tijdens de wedstrijd dat Fati meer naast Lionel Messi kwam te staan met Philippe Coutinho als linkshalf, een 4-4-2-formatie dus. Frenkie de Jong stond naast Sergio Busquets op het middenveld. Bij Real Madrid stonden onder anderen Marco Asensio, Nacho en Federico Valverde in de basis.

Laatstgenoemde zorgde voor een vliegende start in Camp Nou. Al na vijf minuten was het raak voor de Madrilenen. Karim Benzema ontving de bal van Nacho en zag ruimte. Met een goed tikje stelde hij Valverde in staat om op het doel af te gaan en de Uruguayaanse middenvelder schoot de bal kiezelhard in de verre bovenhoek: 0-1. Die score stond echter niet lang op het scorebord. Messi was uitgezakt naar het middenveld en gaf een prachtige pass door de lucht op Alba. De linksback gaf voor op Fati, die van dichtbij voor 1-1 zorgde. De zeventienjarige aanvaller schreef daarmee historie door de jongste doelpuntenmaker ooit in El Clásico te worden.

De gelijkmaker van Barcelona was geen aanzet tot een doelpuntenregen, maar beide ploegen kregen in de eerste helft nog wel kansen op de voorsprong. Eerst was het de beurt aan Messi, die ruimte had en zijn handen de lucht in stak om Fati te signaleren dat de bal naar hem moest. In twee instanties begreep Fati de hint, waarna de Argentijn Sergio Ramos knap voorbijspeelde en vervolgens op doelman Thibaut Courtois stuitte. In dezelfde minuut bracht Neto aan de andere kant redding. Vinícius Júnior stak Toni Kroos weg met een knappe pass en de Duitser bereikte Benzema, maar Neto lag in de weg bij zijn inzet. Kort daarna hoopte Messi nog op een strafschop nadat hij door Casemiro werd gevloerd, maar de scheidsrechter en de VAR zagen dat anders.

Penalty
Barcelona startte goed aan de tweede helft en kreeg meteen goede kansen op de 2-1. Fati schoot voorlangs en zette kort daarna een nieuwe mogelijkheid op. Het grote talent ontving de bal van de goed spelende Dest en zag Messi een loopactie inzetten, maar besloot richting de flank te gaan en voor te zetten bij de tweede paal. Coutinho kopte daar in het zijnet. Real hield stand en waar Barça voor rust geen strafschop kreeg, kregen de bezoekers die na ruim een uur wel. Ramos werd vastgehouden door Clément Lenglet en na zelf de beelden te hebben bekeken wees scheidsrechter Juan Martínez Munuera naar de stip. Ramos schoot raak: 1-2.

Nadat Real opnieuw op voorsprong was gekomen, was Barcelona niet meer bij machte om weer voor een gelijkmaker te zorgen. Messi zorgde voor gevaar met bijvoorbeeld een indraaiende vrije trap die de Madrileense defensie met wat moeite weg kreeg. De Argentijn dook opvallend vaak op het middenveld op om de bal te komen halen en van daaruit een aanval op te zetten. Koeman probeerde nog iets te forceren met het inbrengen van Antoine Griezmann, Francisco Trincão en Ousmane Dembélé en zag dat Neto de 1-3 voorkwam. Eerst op een inzet van Lucas Vázquez en kort daarna op een volley van Ramos. De derde Madrileense treffer viel in de negentigste minuut echter toch via Luka Modric, die toesloeg nadat Neto nog redde op een inzet van Vinícius. Daarmee was de zege voor Real binnen.

Door de zege staat Real nu bovenaan in La Liga met dertien punten uit zes wedstrijden. Barcelona staat op de tiende plek met slechts zeven punten uit vijf duels. Ten opzichte van Real heeft Barça dus nog wel een wedstrijd tegoed.