Rancuneus Juventus gooit olie op het vuur in aanloop naar derbytopper

Reacties

Terwijl de teams van Internazionale en Juventus zich opmaken voor de topper in de Serie A wordt er ook op bestuurlijk vlak een hevige strijd uitgevochten. Deze week deed Juve voor de dertigste keer een verzoek aan de voetbalbond om de afgenomen landstitel uit 2005/06 terug te krijgen.

Rancuneus Juventus gooit olie op het vuur in aanloop naar derbytopper
Internazionale
Internazionale
1 - 2
Juventus
Juventus

Calciopoli is een van de grootste schandalen uit de historie van het Italiaanse voetbal. Het is de bijnaam van de omkoopaffaire die zich afspeelde in de zomer van 2006 en een spoor van vernieling achterliet in de Serie A. Uit afgetapte telefoongesprekken bleek dat scheidsrechterlijke beslissingen vaker wel dan niet beïnvloed werden door clubbazen en dat er van enige onafhankelijkheid geen sprake was.

Juventus werd het hardst gestraft, omdat de toenmalig algemeen directeur Luciano Moggi de spil zou zijn in het voetbalschandaal. Moggi onderhield goede contacten met de voetbalbond en had zo rechtstreeks invloed op scheidsrechtersaanstellingen van zijn Juventus. Gevolg was onder meer dat De Oude Dame de landstitels van 2005 en 2006 moest inleveren en dat het werd teruggezet naar de Serie B. Uitgerekend aartsrivaal Internazionale mocht de titel van 2006 toevoegen aan het palmares, terwijl er over het seizoen 2004/05 geen winnaar is uitgeroepen.

Onderliggende sentimenten
Na vervolgonderzoek in 2011 kwamen er nog meer zaken aan het licht. Zo zou Inter, dat de titels in de schoot geworpen kreeg, niet helemaal zonder schuld zijn, zoals altijd beweerd werd. Volgens Juve had ook de aartsrivaal uit Milaan geen recht op de landstitel en is het ondanks betrokkenheid bij het omkoopschandaal nooit gestraft. Dat steekt, bij zowel het bestuur als de fans van de club uit Turijn.

Het maakt dat de recordkampioen van Italië in 2012 al sprak van 'het dertigste kampioenschap in de clubhistorie', terwijl het er volgens de telling van de Italiaanse voetbalbond toen nog 28 waren. Het tekent het onderliggende sentiment dat er nog altijd heerst rondom de nasleep van Calciopoli. Als het gaat om het aantal gewonnen Scudetti gaat de Turijnse club fier aan kop in Italië.

Meeste landstitels in Italië

Juventus 35
AC Milan 18
Internazionale 18
Genoa 9
Torino 7

Derby d'Italia
Dertien jaar later speelt de zaak nog altijd. Sterker nog: Juventus diende deze week voor de dertigste keer een verzoek in om de landstitel uit 2005/06 van Inter af te nemen, omdat het vindt dat de prijs aan Juventus toebehoort. Toch zal het ook deels bedoeld zijn om het vuurtje in aanloop naar de Derby d'Italia, de Klassieker van Italië, een beetje aan te wakkeren. Hoewel de sentimenten op de tribunes nog als vanouds leefden, was er op het veld jarenlang van een gelijke strijd geen sprake.

Juve vierde acht landskampioenschappen op rij, terwijl Inter veroordeeld was tot een marginale rol in de Serie A. Frank de Boer is slechts een van de vele trainers op het blauwzwarte trainerskerkhof van Milaan. Toch is er intussen het nodige veranderd in Stadio Giuseppe Meazza. Zo is Giuseppe Marotta sinds vorig jaar sportief directeur van I Nerazzurri. Diezelfde Marotta wordt, samen met Antonio Conte, gezien als architect achter de hegemonie van Juventus. En laat Conte nou sinds afgelopen zomer zijn aangesteld als trainer van Inter, dat een gooi doet naar de eerste Scudetto sinds 2009/10.

Hoewel de overstap van beiden naar de grote aartsrivaal zeer gevoelig ligt bij de aanhang in Turijn maakt het wel dat Inter voor het eerst sinds heel lange tijd weer een serieuze titelkandidaat lijkt. De gevallen topclub is na zes speelronden met een maximale score van achttien uit zes koploper van de Serie A. Een nederlaag voor Juventus zondag vergroot de achterstand tot vijf punten, wat het belang van de derby nog maar eens onderstreept.

De duels in speelronde 7 van de Serie A:


Za 5 okt. 2019

Zo 6 okt. 2019

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.