Rampweek Volendam eindigt met enorme deceptie

Na dagen vol bestuurlijke onrust heeft FC Volendam zaterdagavond in eigen huis met grote cijfers verloren van PEC Zwolle. De nederlaag is mogelijk ook het einde van de periode van Matthias Kohler als trainer van Volendam, waar het volledige Team Jonk vertrekt.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 5
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Hoe gek het ook klinkt bij een voetbalclub, de wedstrijd van zaterdagavond was bijna een prettige vorm van afleiding te noemen voor Volendam. Na al het moddergooien en geruzie in de top van de club, kon de focus eindelijk in ieder geval voor even op het sportieve. Vooraf was al bekend dat dit waarschijnlijk de laatste wedstrijd zou zijn met Kohler aan het roer. De 32-jarige Duitser is onderdeel van de technische staf rond technisch manager Wim Jonk. Vrijdagmiddag maakte Team Jonk bekend op te zullen stappen omdat de 'emmer was overgelopen'. Wanneer de stafleden exact vertrekken, is nog niet bekend.

Na vier tegengoals tegen Sparta Rotterdam en drie tegentreffers tegen AZ in de voorbije twee speelrondes was het voor Volendam hoopgevend dat de defensie in de eerste helft tegen PEC Zwolle overeind bleef. Er was voor rust weinig spektakel in het Kras Stadion. Het duel tussen de laagvlieger en de Zwollenaren die knap meedraaien in de middenmoot, ontbrandde vroeg in de tweede helft. Na gevaarlijke momenten met PEC-smaakmakers Younes Namli en Davy van den Berg en aan de andere kant Bilal Ould-Chikh, werd de score in de 59ste minuut geopend.

Volendam valt uit elkaar
Namli gaf de bal met een fraaie pass perfect in de diepte mee aan Ody Velanas. Velanas handelde snel en klopte doelman Mio Backhaus: 0-1. In de fase daarna leek PEC nog wat meer gas te geven en was de organisatie bij de thuisploeg zoek. De even daarvoor ingevallen Ferdy Druijf scoorde in de 62ste minuut met een laag schot nadat Velanas goed het overzicht bewaard had: 0-2. Vijf minuten later was het opnieuw raak, wederom via Druijf. De aanvaller met rugnummer 10 kopte raak uit een voorzet van Anselmo García Mac Nulty: 0-3.

Verschillende Volendam-supporters verlieten het stadion al na die derde tegengoal. Zij misten geen oprisping meer van hun team. Volendam slaagde er niet meer in de spanning terug te brengen. Het lukte niet meer om te scoren bij het slotstuk van zonder twijfel een van de meest roerige weken in de historie van de club. Backhaus lukte het met verschillende reddingen nog even om een vierde PEC-doelpunt te voorkomen. Backhaus had in de 82ste minuut echter ook geen antwoord op een inzet van Lennart Thy en moest door toedoen van opnieuw Druijf, die een hattrick maakte, in de 87ste minuut nog eens vissen (0-5).

Zo ging niet alleen de leiding van Volendam deze week ten onder, maar viel tegen PEC ook het team uit elkaar.