QPR bezorgt 'ontslagspecialist' McClaren nieuwe domper

Reacties

Queens Park Rangers heeft manager Steve McClaren op straat gezet. De oud-trainer van FC Twente zag de laagvlieger in het Championship zaterdag op eigen veld onderuitgaan tegen het nóg lager geklasseerde Bolton Wanderers en is daardoor voor de vijfde keer in zijn loopbaan ontslagen.

QPR bezorgt 'ontslagspecialist' McClaren nieuwe domper

McClaren trad afgelopen zomer in dienst bij QPR, dat in 2014/15 nog uitkwam in de Premier League, maar dat werd geen succes. Van de 46 duels onder zijn leiding werden er slechts zestien omgezet in winst, wat de club voorlopig een zeventiende plek (van de 24) op het tweede niveau van Engeland oplevert. QPR staat acht punten boven de gevreesde streep, maar de 1-2 thuisnederlaag tegen Bolton (dat 23ste en dus voorlaatste staat) was de druppel voor het bestuur van de club.

Het is voor de Engelsman een volgende domper in zijn niet bepaald smetteloze trainersloopbaan. Zijn eerste klus als hoofdcoach was nog wél vruchtbaar: de voormalig assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United leidde Middlesbrough in zijn laatste seizoen naar de finale van de UEFA Cup (in Eindhoven werd met 4-0 verloren van Sevilla) en verliet zijn post daarna om aan de slag te gaan als bondscoach van Engeland. Hij kreeg destijds de spottende bijnaam Second Choice Steve, omdat Luis Felipe Scolari de topkandidaat was, maar ervoor koos om de baan te laten schieten.

Bij The Three Lions hield McClaren het net iets meer dan een jaar vol. Hij begon in augustus 2006, maar slaagde er niet in om Engeland naar het EK 2008 te leiden en werd in november 2007 ontslagen. Voor het seizoen 2008/09 werd hij aangesteld door FC Twente, dat hij naar een tweede plek, een (verloren) bekerfinale én de eerste landstitel in de geschiedenis leidde. Dat leverde hem een stap naar VfL Wolfsburg op, maar in Duitsland kreeg hij na negen maanden zijn congé.

Nottingham Forest haalde McClaren daarop terug naar Engeland, maar na tien zwaar teleurstellende competitiewedstrijden hield hij daar (na een stevig gesprek met de clubleiding) de eer aan zichzelf. Dat deed hij ook bij FC Twente, dat hem in januari 2012 terughaalde naar Enschede. Het succes van zijn eerste ambtstermijn kon hij echter geen moment evenaren en onder druk van de kritische fans stapte McClaren op.

In de zomer van 2013 gunde Derby County hem een herkansing als manager, maar daar werd hij kort voor het einde van het seizoen 2014/15 ontslagen. Desondanks besloot Newcastle United hem een paar maanden later aan te stellen als de definitieve opvolger van de ontslagen Alan Pardew. Maar ook dit avontuur eindigde teleurstellend, met een gedwongen exit in maart 2016.

Derby County was (na FC Twente) vervolgens de tweede club die McClaren terughaalde naar de club, maar een paar maanden later werd hij wederom ontslagen. Hij kreeg vervolgens een adviseursrol bij Maccabi Tel Aviv, waar hij vier maanden na zijn aanstelling alweer vertrok. Zijn voortijdig beëindigde termijn bij QPR betekent voor McClaren dus zijn vijfde ontslag en de negende keer dat hij zijn contract niet uitdient.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.