PSV verliest koppositie aan Ajax na doelpuntenfestijn in Arnhem

PSV is na puntenverlies op bezoek bij Vitesse de koppositie kwijtgeraakt aan Ajax. In een tumultueuze wedstrijd kwam PSV tot driemaal toe terug tegen Vitesse, maar dat was niet voldoende voor de winst. PSV pakte in de derde speelronde, op 25 augustus, de koppositie en stond die tot zondagavond niet meer af.

Vitesse
Vitesse
3 - 3
PSV
PSV

Trainer Mark van Bommel sleutelde ten opzichte van de 4-0 winst op PEC Zwolle niet aan zijn opstelling en dat betekende dat Gastón Pereiro weer een basisplaats had bij PSV. De Eindhovenaren moesten net als drie dagen geleden weer jagen op Ajax, dat eerder in de speelronde won van Willem II.

Tegen PEC slaagde PSV in die missie, maar in Arnhem ging het al vroeg mis voor PSV. Uitgerekend ex-Ajacied Thulani Serero brak door op rechts en na een kapbeweging plaatste de Zuid-Afrikaan de bal in de linkerhoek achter keeper Jeroen Zoet. PSV, dat niet goed uit de startblokken kwam, moest zo al vroeg in de achtervolging.

Via Hirving Lozano kwam PSV bijna heel snel terug in de wedstrijd, maar zijn verdwaalde voorzet eindigde in de twintigste minuut op de lat. Lang hield Vitesse de regerend landskampioen in de tang, maar vijf minuten voor rust ging het toch mis. Lozano werd in de diepte weggestuurd en na een dribbel stuitte hij op keeper Remko Pasveer. Zowel scheidsrechter Serdar Gözübüyük als VAR Jeroen Manschot vond echter dat er contact was tussen Pasveer en de vallende Lozano, waardoor de bal op de stip ging. De Mexicaan liet het buitenkansje niet onbenut: 1-1.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük bekijkt beelden aan de zijlijn.

Het was het eerste grote moment voor Gözübüyük en VAR Manschot, die een drukke middag hadden. Nog voor rust moesten ze weer in actie komen. Gözübüyük wees naar de stip na een vermeende overtreding van Pereiro op Matús Bero, maar na het zien van de herhaling trok de scheidsrechter die beslissing in. Zodoende bleef het halverwege bij 1-1 in de uitverkochte Gelredome.

Ook in de tweede helft had Vitesse het meeste initiatief aan de bal en dat resulteerde na een uur in de 2-1. Martin Ødegaard werd op weg naar de zestien niet aangepakt door de PSV-defensie en de Noor schoot op prachtige wijze raak in de linkerhoek. Zo moest PSV weer van voren af aan beginnen, maar die uitdaging ging de formatie uit Eindhoven aan. Twintig minuten voor tijd werd een doelpunt van Pablo Rosario nog afgekeurd wegens buitenspel, maar twee minuten later was het alsnog raak. Denzel Dumfries brak door op rechts, legde laag voor op Luuk de Jong en de topscorer van de Eredivisie tikte de 2-2 binnen.

PSV is hoopvol na de 2-2 van Luuk de Jong.

Met die stand zou PSV alsnog de koppositie aan Ajax verliezen en dus schakelde de uitclub nog maar een tandje bij in de slotfase. Met de wissel Cody Gakpo voor Jorrit Hendrix gaf Van Bommel het startsignaal voor een slotoffensief, maar acht minuten voor tijd ging het helemaal mis voor de Eindhovenaren. Uitgerekend Tim Matavz, van 2011 tot en met 2014 speler van PSV, kopte van dichtbij binnen nadat Zoet een inzet niet goed had verwerkt.

PSV liet zich echter niet uit het veld slaan en bleef zoeken naar de derde gelijkmaker van de dag. Die kwam er in de laatste minuut alsnog. De defensie van Vitesse liet zich verrassen door de snelheid van Lozano en Maikel van der Werff trok aan de noodrem. Dit deed de verdediger in zijn eigen zestien, waardoor PSV weer een penalty kreeg en Van der Werff met rood naar de kant moest. Opnieuw was Lozano trefzeker en bij een 3-3 stand brak een zeer spannende slotfase aan.

Gescoord werd er echter niet meer in Gelderland, hoewel PSV nog erg dichtbij kwam. Steven Bergwijn schoot in de dying seconds recht op Pasveer af, de goalie voorkwam de extreem late 3-4.

PSV komt door de remise op 71 punten na 29 wedstrijden, ook Ajax voetbalde dat aantal punten bij elkaar. De Amsterdammers hebben echter een beter doelsaldo en staan daardoor vijf wedstrijden voor het einde van de competitie bovenaan.