PSV toont veerkracht tegen Vitesse en kan zich focussen op Rangers

PSV heeft ook de tweede wedstrijd van het Eredivisie-seizoen winnend afgesloten. De Eindhovenaren kwamen zaterdag op achterstand tegen Vitesse, maar kwamen daar na de rust van terug en wonnen uiteindelijk met comfortabele cijfers.

Vitesse
Vitesse
1 - 3
PSV
PSV

Bosz was vrijdagmiddag nog stellig toen hij vooruitblikte op het duel met Vitesse. Het mocht absoluut nog niet gaan over de belangrijke play-offs van de Champions League tegen Rangers FC. 'Ik heb de aandacht voor Vitesse nodig', vertelde de trainer van PSV, die tegen de Arnhemmers koos voor Yorbe Vertessen als vervanger van de licht geblesseerde Noa Lang. PSV tankte de afgelopen weken al vertrouwen in het tweeluik tegen Sturm Graz en bij de competitiestart tegen FC Utrecht (2-0), maar viel in de eerste helft tegen Vitesse flink tegen.

De ploeg van Phillip Cocu, de trainer die net als Nicolas Isimat-Mirin, Matthijs Tielemans en Marco van Ginkel zijn oude werkgever trof, gunde PSV de bal, maar werd zelf het gevaarlijkst. Na een fase waarin de bezoekers het meest voor een doelpunt gingen, sloeg Vitesse toe. Tielemans zette een aanval op en Kacper Kozlowski vond Van Ginkel, die van dichtbij binnentikte en net als vorige week tegen FC Volendam scoorde: 1-0.

Marco van Ginkel viert de 1-0 van Vitesse.

PSV mocht van geluk spreken dat die score ook de tussenstand was, want Vitesse was een aantal keer dicht bij een tweede treffer. Van Ginkel zag een schot naast gaan en Kozlowski was tot twee keer toe dreigend. André Ramalho lag in de weg en vlak voor rust haalde Jordan Teze een inzet van Van Ginkel van de lijn. Ook bij die kans was Kozlowski de drijvende kracht. De rechtsbuiten van Vitesse maakte het de linkerkant van PSV uiterst lastig.

Bosz was duidelijk niet tevreden met het optreden van zijn ploeg in de eerste helft en wisselde bij de start van het tweede bedrijf dan ook drie keer. Guus Til, Ismael Saibari en debutant Jerdy Schouten vielen in voor Ramalho, Isaac Babadi en Johan Bakayoko. De wissels hadden direct effect, want binnen drie minuten lag de 1-1 in het doel. Na een hakje van Luuk de Jong was het Saibari die het op een lopen zette en scoorde. De vlag ging omhoog voor buitenspel, maar de VAR zag dat daar geen sprake van was en keurde de goal goed.

Vitesse had in de fase na de gelijkmaker weinig meer te vertellen, maar kreeg wel een uitgelezen kans op de 2-1. Dat had PSV aan zichzelf te wijten. Door een fout van keeper Walter Benítez en invaller Schouten had Gyan de Regt de bal voor het inschieten, maar de invaller van Vitesse raakte de lat. Niet veel later scoorde PSV aan de andere kant wel. Vertessen begon op aangeven van Joey Veerman aan een actie in en scoorde net als Lang vorige week deed tegen Utrecht in de korte hoek, waar Eloy Room het nakijken had: 1-2.

Jerdy Schouten debuteert in het shirt van PSV.

PSV kreeg het vrij snel voor elkaar om de achterstand om te draaien in een voorsprong. De Eindhovenaren kregen kort na de 1-2 ook nog de kans om de marge te verdubbelen. Rechtsback Carlens Arcus haalde Vertessen neer in het zestienmetergebied en scheidsrechter Bas Nijhuis kende geen twijfel: strafschop. Luuk de Jong legde aan en schoot raak voor zijn honderdvijftigste Eredivisie-treffer. De 1-4 bleef in de slotfase uit. Veerman bediende Til met een prachtpass, waarna de middenvelder aflegde op Vertessen. De Belg schoot echter naast. PSV kwam daarna niet meer in gevaar.

PSV kan zich nu volledig focussen op de play-offs van de Champions League. De ploeg van Bosz gaat dinsdag op bezoek bij Rangers en speelt op woensdag 30 augustus de return in het Philips Stadion. De competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles werd eerder verplaatst naar 27 september.