PSV spoelt kater weg met overtuigende zege op Roda JC

PSV heeft zaterdag zonder veel moeite gewonnen van Roda JC Kerkrade: 4-0. Héctor Moreno en Siem de Jong waren met allebei twee treffers belangrijk voor de nummer drie van de Eredivisie.

Bij PSV, dat vorig weekend de topper tegen Feyenoord verloor (2-1), verving Siem de Jong de geblesseerde Marco van Ginkel op het middenveld. Dat betekende dat trainer Phillip Cocu weer niet koos voor Jorrit Hendrix naast Andrés Guardado en Davy Pröpper. De 22-jarige middenvelder begon zoals vaker dit seizoen op de bank.

Dat Cocu met Siem de Jong de juiste keuze had gemaakt, bleek al in de eerste helft. Roda kwam vol goede moed naar het Philips Stadion. In de tweede minuut kopte Dani Schahin van dichtbij naast uit een vrije trap van Mitchel Paulissen. Na ruim een half uur wisten de Limburgers al dat er eigenlijk geen goed resultaat meer in zat. Moreno opende in de 26ste minuut de score voor de Eindhovenaren. De Mexicaanse verdediger torende bij een corner van Pröpper boven iedereen uit en kopte raak.

Héctor Moreno scoorde twee keer voor PSV tegen Roda JC Kerkrade.

Zes minuten later verdubbelde PSV de marge. Luuk de Jong kon niet bij de bal na een voorzet van Jetro Willems, maar achter hem stond broer Siem. Hij had slim ruimte voor zichzelf gemaakt tussen twee verdedigers en schoot de bal ongehinderd achter Roda-keeper Benjamin van Leer.

Na rust was de buit eigenlijk al binnen voor PSV, mits er geen grote fouten werden gemaakt door de Eindhovenaren. Dat gebeurde niet. Er werd nog wel gescoord. Moreno zorgde na ruim een uur voor zijn tweede treffer van de avond. Vrijwel identiek aan de 1-0 kopte hij raak, alleen was de corner deze keer van Guardado.

Siem de Jong strooide vervolgens nog wat zout in de Limburgse wond. Frederic Ananou haalde invaller Jürgen Locadia in het strafschopgebied onderuit en de bal ging op de stip. Zoals vaker bij PSV was het de vraag wie de penalty ging nemen. Siem de Jong eiste de bal op en schoot raak, hoewel Van Leer er nog aan zat met zijn vingertopppen: 4-0. Daar bleef het bij voor PSV.

PSV staat nog altijd derde in de Eredivisie. Ajax heeft 58 punten, drie meer dan de ploeg van Cocu. De Amsterdammers kunnen de voorsprong zondag weer vergroten tot zes punten als ze winnen bij FC Groningen. De tweede plaats geeft aan het einde van het seizoen recht op een ticket voor de voorronde van de Champions League.