PSV schudt frustraties van zich af met klinkende EL-zege in Oostenrijk

De stemming bij PSV was de afgelopen tijd niet best, maar de Eindhovenaren hebben op bezoek bij Sturm Graz aan het zelfvertrouwen gewerkt. Een wedstrijd die vooral na rust zeer boeiend was, eindigde uiteindelijk in een eclatante zege. Smetje was de rode kaart voor Ibrahim Sangaré.

Sturm Graz
Sturm Graz
1 - 4
PSV
PSV

PSV was ijzersterk begonnen aan het seizoen, maar de laatste weken zit er wat zand in de Eindhovense motor. Na de 0-4 dreun die Feyenoord uitdeelde volgde een benauwde zege bij Go Ahead Eagles, waarna het uitduel met Willem II afgelopen weekend met 2-1 verloren ging. Die nederlaag was onverdiend, want PSV speelde uitstekend. En dus koos Roger Schmidt donderdagavond voor precies dezelfde elf basisspelers als in Tilburg.

In de Merkus Arena werkten de Eindhovenaren aan het zelfvertrouwen, want er werd uiteindelijk ruim gewonnen. In een weinig verheffende eerste helft zorgde Sangaré (die toch bepaald niet bekendstaat om zijn scoringsdrift) voor het hoogtepunt. Na een corner van Cody Gakpo en een kopbal van Marco van Ginkel stond de Ivoriaanse middenvelder op de goede plek om de 0-1 knap binnen te werken.

Uit het niets
Wie wél bekendstaat om zijn goals, is spits Eran Zahavi. De Israëlische spits was een paar minuten na rust ook goed voor de verdubbeling van de PSV-voorsprong. Na een schitterende pass van Mario Götze raakte hij de bal helemaal verkeerd, maar tot zijn eigen opluchting zag hij hoe het speeltuig over de Oostenrijkse keeper in het doel verdween. Er leek niets aan de hand voor PSV, maar kort na de 0-2 werd het vrijwel uit het niets 1-2. Een vrije trap werd door Jon Stankovic binnengekopt.

PSV stond na die goal flink onder druk, maar herpakte zich en stelde kort na een enorme (en gemiste) kans van invaller Carlos Vinícius orde op zaken. Een poeier van afstand van Philipp Max werd getoucheerd en verdween schitterend binnen, de Duitse back was daarmee op zijn 28ste verjaardag goed voor de beslissing. Het slotakkoord was voor invaller Yorbe Vertessen, die met een droge knal de 1-4 eindstand bepaalde.

Een minuut voor tijd volgde er nog een smetje voor PSV. Doelpuntenmaker en uitblinker Sangaré kreeg zijn tweede gele kaart, omdat hij een tegenstander met zijn arm in het gezicht zou hebben geraakt. Het was totaal onbedoeld en zeer zwaar gestraft, maar de middenvelder moest desondanks inrukken. Dat deed verder niets af aan het feit dat PSV (dat de groepsfase was begonnen met een 2-2 tegen Real Sociedad) de eerste driepunter van dit Europese seizoen binnen heeft.

Real Sociedad
1 - 1
Monaco
Monaco

Terwijl Sociedad twee weken geleden dus gelijkspeelde, won AS Monaco met 1-0 van Sturm Graz. De Fransen en de Spanjaarden sloten hun onderlinge duel donderdag af op een gelijkspel. Met basisspeler Myron Boadu binnen de lijnen nam Monaco de leiding. Uit een corner raakte Axel Disasi de paal met een kopbal, waarna de bal via het lijf van Sociedad-keeper Álex Remiro binnen ging: 0-1. Na rust kwam Sociedad via een kopgoal van Mikel Merino op gelijke hoogte, waarna Boadu werd gewisseld bij de bezoekers, maar in de 1-1 tussenstand kwam geen verandering meer.