PSV heeft zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Mark van Bommel was BATE Borisov in Eindhoven op alle fronten de baas. Luuk de Jong, in Wit-Rusland nog erg ongelukkig, was goud waard voor de regerend landskampioen.

PSV
PSV
3 - 0
Bate Borisov

Vorige week werd PSV in de beginfase overrompeld door BATE en duurde het lang voor de Eindhovenaren grip op de wedstrijd kregen. Die grip was er in eigen huis vrijwel meteen. BATE, met veteraan Aleksandr Hleb in de basis, werd teruggedrongen en kwam al snel goed weg. Hirving Lozano krulde een vrije trap op de lat en een paar minuten later deed Gastón Pereiro hetzelfde.

Het leek wachten op de 1-0 van PSV en die viel dan ook. In de veertiende minuut kopte De Jong goed door richting Steven Bergwijn, die met één kapbeweging twee tegenstanders uitspeelde en met links de hoek vond. Na de eerdere 2-3 zege in Wit-Rusland wist PSV na de goal van Bergwijn dat BATE er minimaal drie moest maken om de Eindhovense Champions League-droom nog te laten sneuvelen.

Na een zwak moment in de achterhoede testte Jasse Tuominen doelman Jeroen Zoet nog wel, maar de counter die daarop volgde was eigenlijk gevaarlijker. Lozano dribbelde zich naar vrijheid en zag zijn schot gestopt worden door Denis Scherbitski. De keeper van BATE was even later ook bij de les bij een afstandsknal van Pereiro. In de 36ste minuut was hij echter kansloos.

BATE, waar Hleb na een halfuur uitviel met een hamstringblessure, liet Jorrit Hendrix vaak vrij op het middenveld en dat kwam de ploeg duur te staan. Een perfecte voorzet van Hendrix werd bij de tweede paal namelijk tegen de touwen gekopt door De Jong: 2-0. PSV zat op rozen, maar kwam vlak voor rust nog wel goed weg toen Tuominen geheel vrijstaand de bal over het doel van Zoet kopte.

Luuk de Jong, hier juichend na zijn doelpunt, was woensdag bij alle PSV-doelpunten betrokken.

In de tweede helft maakte BATE geen moment de indruk dat het nog geloofde in een ommekeer. PSV was heer en meester en kwam na een uur volledig terecht op 3-0. Denzel Dumfries peerde de bal weg, Pereiro gaf mee aan Lozano en de Mexicaan schoot nadat hij zijn tegenstander gepasseerd had genadeloos hard raak. De Jong was ook bij dit doelpunt belangrijk door een gat te trekken voor Lozano.

Op het moment van het doelpunt van Lozano was het feest op de tribunes van het Philips Stadion al volop gaande. PSV overklaste BATE, kreeg via Bergwijn, De Jong en invaller Donyell Malen nog goede kansen op een vierde doelpunt en hoefde nu een keer niet te wachten met juichen tot de slotfase. Het bleef bij 3-0, wat ruim voldoende voor plaatsing voor de Champions League. Zo heeft Nederland voor het eerst sinds 2010 weer twee clubs in de groepsfase van 's werelds meest prestigieuze clubtoernooi.

De schoten op doel van PSV (rechts) en BATE Borisov.