PSV maakt dertien miljoen euro winst

Reacties

PSV heeft over het afgelopen boekjaar een nettowinst van ruim dertien miljoen euro behaald. Dat heeft de club bij de presentatie van de jaarcijfers over het boekjaar 2022/23 bekendemaakt. Door de winst is het eigen vermogen van PSV gestegen naar 31 miljoen euro.

PSV maakt dertien miljoen euro winst
© Pro Shots

PSV behaalde de miljoenenwinst vooral dankzij het transferresultaat. De club haalde met de verkoop van Cody Gakpo, Noni Madueke, Bruma, Philipp Max, Timo Baumgartl en Derrick Luckassen netto (na aftrek van kosten) 58 miljoen euro op.

Door de afschrijving op vergoedingssommen van min 25,3 miljoen, bijzondere waardevermindering van min 2,6 miljoen en overige transferopbrengsten (solidariteit, huur- verhuur spelers) van plus 3,1 miljoen behaalde PSV een netto transferresultaat van 33,2 miljoen euro positief. Dat is het hoogste bedrag ooit dat PSV realiseerde uit de verkoop van spelers.

Omzet
PSV realiseerde een omzet van 101 miljoen euro, historisch gezien het hoogste bedrag ooit in een seizoen waarin PSV Europa League speelde. Daartegenover stonden 115 miljoen euro aan kosten. Met het netto verkoopresultaat van 33,2 miljoen euro werd het negatieve operationele resultaat van min veertien miljoen euro dus ruimschoots goed gemaakt.

PSV bracht afgelopen jaar de afschrijvingen op spelers voor het huidige boekjaar terug naar twintig miljoen euro. Maar door de aankoop deze zomer voor hoge transferbedragen van onder meer spelers als Ricardo Pepi, Noa Lang, Jerdy Schouten en Hirving Lozano is het duidelijk dat die post weer zal stijgen richting 25 miljoen euro.

Champions League
Door het behalen van de Champions League start PSV het huidige boekjaar echter niet met een operationeel resultaat van min tien miljoen euro en door de verkoop van Ibrahim Sangaré aan Nottingham Forest (met bonussen 35 miljoen euro) verwacht financieel directeur Jaap van Baar ook volgend jaar weer een bescheiden winst te kunnen presenteren. Die winst kan behoorlijk stijgen als PSV goed presteert in de Champions League of als er nog een speler wordt verkocht in de winterse transferwindow. Dat laatste is echter niet de bedoeling.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.