PSV dankt Drommel voor moeizame zege in Enschede

PSV heeft zaterdag met moeite afgerekend met FC Twente. De koploper van de Eredivisie verzuimde na een vroege goal uit te lopen en trok de zege na een povere tweede helft over de streep: 0-2.

Aanvoerder Marco van Ginkel keerde bij PSV terug ten koste van Mauro Júnior. FC Twente speelde met dezelfde elf als tijdens de remise van vorige week tegen Roda JC (1-1), dus met Adam Maher, die twee weken terug overkwam van de tegenstander. Al na vier minuten kwam zijn oude ploeg op voorsprong. Twente-doelman Joël Drommel zat volledig mis bij een voorzet van Steven Bergwijn, waarna Hirving Lozano simpel zijn twaalfde doelpunt van het seizoen binnenkopte.

Beide ploegen vonden het prima dat PSV controle over de wedstrijd nam. FC Twente leunde met een vijfmansdefensie achterover om toe te slaan in de counter. Oussama Assaidi, wederom veruit de meest dreigende speler van de Tukkers, stelde keeper Jeroen Zoet op de proef met twee harde afstandsschoten.

Na een half uur kreeg PSV een serie mogelijkheden om de marge te verdubbelen. Zo profiteerde Bergwijn niet van geklungel van de Twente-achterhoede en stuitte Luuk de Jong in een één-op-één op Drommel na een dieptepass van Santiago Arias. Ook bij de grootste kans van de Eindhovenaren op de 0-2 was de spits betrokken: De Jong leidde een uitbraak, maar kreeg de bal ondanks een zee van ruimte niet bij Bart Ramselaar.

Oussama Assaidi blonk uit bij FC Twente.

Drie minuten na rust kreeg Twente juist zijn grootste mogelijkheid van de wedstrijd via Fredrik Jensen, wiens inzet via Zoet voorlangs ging. De thuisploeg bleef aandringen onder aanvoering van Assaidi: na een pass van laatstgenoemde mikte Maher uit kansrijke positie op de handen van Zoet. Nadat Joshua Brenet uit een corner plots een goede kopkans kreeg, stuurde Gertjan Verbeek debutant Mounir El Hamdaoui het veld in voor de jacht op de gelijkmaker, terwijl collega Phillip Cocu verdediger Derrick Luckassen voor Bergwijn wisselde.

El Hamdaoui kreeg gelijk een grote kans, maar joeg de bal na een fraaie pass van Haris Vuckic over. De bezoekers bleven onder druk staan, waardoor het in de slotminuten bij Twente helemaal open lag. Jorrit Hendrix omspeelde zelfs doelman Drommel, maar schoof de bal naast een leeg doel. Nota bene Arias profiteerde in de laatste minuut wel van de ruimte en rondde met links af op aangeven van invaller Mauro Júnior.

Daardoor vergrootte PSV het gat met concurrent Ajax naar acht punten. De Amsterdammers komen zondag echter nog in actie tegen FC Utrecht (uit).