PSV betaalt hoge prijs voor desastreuze zeven minuten in Groningen

PSV heeft zondagmiddag in Groningen zijn derde Eredivisie-nederlaag van het seizoen geleden. Een desastreus slot van de eerste helft brak de Eindhovenaren op in het spektakelstuk in De Euroborg.

FC Groningen
4 - 2
PSV
PSV

Na de Europa League-wedstrijd tegen Arsenal van donderdag koos Ruud van Nistelrooij voor twee wijzigingen bij PSV: Anwar El Ghazi en Jordan Teze startten in plaats van Erick Gutiérrez en Phillipp Mwene. Guus Til begon zo opnieuw in de spits en kreeg het eerste half uur twee grote kansen op de openingstreffer. De 22-jarige FC Groningen-doelman Jan de Boer, die debuteerde in de Eredivisie, lag echter goed in de weg.

In de 39ste minuut kreeg PSV het deksel op de neus. Cyril Ngonge profiteerde van slordig balverlies bij Armando Obispo. Hij stuitte nog op Walter Benítez, maar de rebound was voor Ricardo Pepi: 1-0. De jonge Amerikaan werd zo de eerste FC Groningen-speler die vijf duels op rij trefzeker was sinds David Texeira in het seizoen 2011/12.

Voor Groningen was het een welkome opsteker na vier Eredivisie-nederlagen op rij. De thuisploeg kreeg de geest en denderde door. Vier minuten na de 1-0 verdubbelde Radinio Balker de voorsprong met een machtige kopbal uit een hoekschop van Laros Duarte. Weer drie minuten later werd het zelfs 3-0 via Ngonge, die vanaf randje zestien de korte hoek vond.

Ibrahim Sangaré deed in de slotseconden van de eerste helft nog wel iets terug door raak te koppen uit een vrije trap van Cody Gakpo. Met Noni Madueke voor El Ghazi gingen de Eindhovenaren na rust in de achtervolging. In een open wedstrijd kreeg de ploeg van Van Nistelrooij ook goede kansen. Gakpo kopte tegen de lat, terwijl ook Xavi Simons en invaller Luuk de Jong dicht bij een treffer waren.

Aan de andere kant kreeg Groningen ook mogelijkheden, maar een kwartier voor tijd viel toch de aansluitingstreffer. Gakpo leverde zijn tweede assist en het was Til die bij de tweede paal binnenkopte: 3-2. De Jong was daarna heel dicht bij de gelijkmaker, maar zag zijn kopbal uiteenspatten tegen de lat. Benítez voorkwam op zijn beurt de 4-2 met een knappe redding op een inzet van Damil Dankerlui.

In de 92ste minuut viel alsnog de beslissing. Joey Pelupessy ramde de bal van dichtbij binnen en liet De Euroborg ontploffen. Voor de ploeg van Frank Wormuth was het de eerste thuiszege sinds 21 augustus. Groningen verlaat zo de degradatiezone in de Eredivisie. PSV laat op zijn beurt na om in het spoor van Ajax te blijven. Het gat met de koploper bedraagt nu vier punten.