Pröpper en Brighton boeken tweede winst in Premier League

Brighton & Hove Albion heeft zondag tegen mede-promovendus Newcastle United de tweede overwinning in de competitie geboekt. Met Davy Pröpper negentig minuten binnen de lijnen was een goed ingestudeerde vrije trap voldoende voor de overwinning: 1-0.

De eerste helft in het Amex Stadium was niet bijzonder aantrekkelijk, terwijl beide ploegen toch wat kansjes kregen. Zo moest Brighton-doelman Mathew Ryan al vroeg in de wedstrijd handelend optreden. Mikel Merino raakte de bal niet lekker, maar stuurde het speeltuig toch gevaarlijk richting de linkerhoek. Voor de thuisploeg had Pascal Gross de score kunnen openen, ware het niet dat hij van dichtbij tegen teamgenoot Anthony Knockaert aan schoot. Wat daarna volgde was een schaakspel tussen Brighton en Newcastle, waarbij Pröpper zich onderscheidde met enkele mooie passes. Gescoord werd er echter niet in de eerste 45 minuten.

In het tweede bedrijf nam Brighton direct de regie in handen. Dit resulteerde al vroeg in de 1-0. Bij de tweede paal kopte Dale Stephens de bal terug richting de zestien en op acrobatische wijze maakte Tomer Hemed de openingstreffer. Newcastle-doelman Rob Elliot voorkwam enkele minuten na de 1-0 een tweede treffer van Brighton, door op knappe wijze een inzet van Solomon March van de lijn te halen.

Uit open spel lukte het beide ploegen daarna nauwelijks om kansen te creëren. Jonjo Shelvey maakte een kwartier voor tijd toch bijna de 1-1. De invaller krulde een hoekschop rechtstreeks richting de eerste paal, waar Ryan zich bijna liet verrassen. Via de paal ontsnapte de van Valencia overgekomen doelman echter. Dit bleek het laatste wapenfeit te zijn in deze wedstrijd tussen de nummer één en twee van het afgelopen seizoen in het Championship. Brighton stond in het voetbaljaar 2016/17 ontzettend lang bovenaan, maar kreeg in de laatste minuut van de laatste speeldag een doelpunt tegen en zag Newcastle alsnog kampioen worden.

Voor Brighton is het na de 3-1 winst op West Bromwich Albion in de vierde speelronde de tweede driepunter van het seizoen. De ploeg van Pröpper gaat nu op doelsaldo over het Everton van manager Ronald Koeman heen, beide ploegen pakten zeven punten. Newcastle blijft staan op negen punten, maar is na speelronde zes wel verzekerd van een plek in de toptien.