Promes pakt hoofdrol op plek afwezige Van de Beek bij winnend Ajax

Ajax heeft ten koste van Eintracht Frankfurt de zevende oefenzege op rij geboekt. Quincy Promes onderstreepte de rol van Donny van de Beek prima te kunnen invullen.

Zijn op handen zijnde transfer had de rol van Van de Beek kort voor het oefenduel compleet veranderd. In plaats van minuten in de aanloop naar het nieuwe seizoen was er voor de middenvelder geen plaats meer in de wedstrijdselectie.

Vanaf de tribune in de Johan Cruijff Arena kon Van de Beek constateren dat Promes goed uit de voeten kan als aanvallende middenvelder. Dat werd al in de derde minuut onderstreept. Na een fraai hakje van Lassina Traoré prikte de Oranje-international de bal in het Duitse doel; 1-0.

Met wat meer geluk had Promes in de eerste helft de wedstrijd al kunnen beslissen in Amsterdams voordeel. In de 32ste minuut raakte hij de lat nadat Traoré de bal met het hoofd panklaar had neergelegd na een voorzet van Nicolás Tagliafico. Vijf minuten later stond het aluminium andermaal een tweede treffer van Promes in de weg. Na een voorzet van Dusan Tadic schoot de aanvaller op de paal.

Na rust was de rol van Promes wat anders na de wissel van Traoré ten faveure van Mohammed Kudus. Maar zijn dreiging bleek andermaal groot als komende man. In de diepte gestuurd had hij oog voor Antony, die er beduidend beter voor stond. De Braziliaan verprutste het door een slechte aanname, maar herstelde zijn fout met een hakje waaruit Kudus de 2-0 maakte. Voor de Ghanees was het zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst.

Eintracht Frankfurt deed enkele minuten na de 2-0 via André Silva wat terug. De Duitsers, die waren begonnen met voormalig Sparta Rotterdam-spits Ragnar Ache, konden ondanks soms stevige overtredingen Ajax niet van een volgend oefensucces afhouden. Ook Bas Dost slaagde als invaller niet in die opzet, zag Promes na zijn wissel in de slotfase en Van de Beek vanaf de tribune.