Primeur Malen brengt Dortmund dichter bij Bayern, Weghorst belangrijk

Met zijn eerste doelpunt in de Bundesliga heeft Donyell Malen de zege van Borussia Dortmund op VfB Stuttgart ingeleid. Marco Reus kroonde zich in de slotfase tot matchwinner. VfL Wolfsburg verslikte zich in laagvlieger Arminia Bielefeld, maar zag Wout Weghorst weer eens scoren.

© Imago
Borussia Dortmund
2 - 1
VfB Stuttgart

Dortmund begon het thuisduel met Stuttgart in de wetenschap dat Bayern München een dag eerder verrassend onderuit was gegaan bij laagvlieger FC Augsburg. Bij BVB, dat het nog altijd moet stellen zonder de geblesseerde Erling Haaland, begon Malen in de punt van de aanval.

De Nederlander is sinds zijn transfer naar de Duitse topclub nog niet onomstreden en krijgt regelmatig kritiek te verduren, maar liet tegen Stuttgart zijn voeten spreken. Met een van richting veranderd schot - zijn inzet verdween via de kuit van Hiroki Ito in het doel - maakte Malen na een klein uur zijn eerste treffer in de Bundesliga (1-0).

Terug in de wedstrijd
Stuttgart knokte zich snel terug in de wedstrijd. Na een fout van Manuel Akanji en niet overtuigend ingrijpen van Mats Hummels bracht Roberto Massimo de bezoekers weer op gelijke hoogte (1-1). Dortmund leek hard op weg om twee dure punten te laten liggen, maar vijf minuten voor tijd reageerde Reus alert bij een rebound. De routinier kon de bal eenvoudig in het lege doel schuiven en schonk Dortmund zo alsnog de overwinning.

Door de driepunter is Dortmund koploper Bayern tot op een punt genaderd. De titelkandidaten staan over twee weken tegenover elkaar in het Signal Iduna Park.

Arminia Bielefeld
2 - 2
VfL Wolfsburg

Bij VfL Wolfsburg heeft Weghorst weer eens van zich doen spreken. De Nederlander heeft zijn vorm van de laatste jaren nog niet gevonden, maar was zaterdag van grote waarde voor zijn werkgever.

Wolfsburg begon dramatisch op bezoek bij Arminia Bielefeld, dat op de zeventiende plaats in de Bundesliga staat. Masaya Okugawa schoot de thuisploeg na tien minuten op voorsprong. Fabian Klos deed daar vanaf de stip nog een schepje bovenop (2-0), maar de bezoekers knokten zich in een tijdsbestek van een minuut terug in de wedstrijd.

Eerst zorgde Weghorst voor de aansluitingstreffer door oog in oog met Stefan Ortega rustig te blijven, daarna was het de beurt aan Lukas Nmecha. De aanvaller werd weggestoken door Maximilian Philipp en schoot knap raak (2-2). Verder dan dat kwam Wolfsburg niet.

Bayer Leverkusen
1 - 0
VfL Bochum
VfL Bochum

Jeremie Frimpong speelde opnieuw een belangrijke rol bij Bayer Leverkusen. Tegen VfL Bochum tekende de rechtervleugelverdediger voor de assist bij de openingstreffer. Amine Adli was het eindstation en opende de score met een kopbal.

Leverkusen, waar ook landgenoot Daley Sinkgraven aan de aftrap verscheen en Mitchel Bakker ontbrak vanwege een enkelblessure, deed het in het vervolg rustig aan. Het doelpunt van Adli bleek uiteindelijk het hoogtepunt van de wedstrijd.

Met de zege op Bochum doet Leverkusen goede zaken met het oog op de ranglijst. Omdat zowel VfL Wolfsburg als RB Leipzig punten liet liggen, klimmen Die Werkself van de zesde naar de vierde plek in de Bundesliga.